Partnereink

erotikashow
algazona
Kedves látogató! Regisztrált felhasználóként nálunk alanyi jogod a reklámmentesség. Hát csatlakozz hozzánk, hogy az oldal minden funkciója elérhető legyen számodra és hogy zavartalanul használhasd azokat: Ingyenes fiók létrehozása
Partnerünk oldalán további filmek és sorozatok adatlapjait, előzeteseit és posztereit találod! Ne hagyd hát ki: https://www.sfilm.hu

Torrentezés jogi alapjai, helyzete

UTSF Magazin

Torrent régen és napjainkban, jogállás, lehetőségek, jövő!

Sajnos szinte mindenki elmegy mellette, a torrent oldalak vezetői szinte mellőzik, ha baj van pedig mindenki összerezzenve mutogat a másikra. Van pár fontos dolog, amit jó tisztázni mindenki fejében, aki valaha is foglalkozott vagy foglalkozni fog torrentekkel.

Az elkövetkező írásban próbálok objektív maradni, amennyire lehetséges.

A teljesség igénye nélkül, folyamatos kiegészítésekkel:

Eddigi tartalomjegyzék:

  • 1. fejezet - Vissza az iskolapadba
  • 2. fejezet - A média butít
  • 3.fejezet - Jogállás
  • 4.fejezet - A torrent helye

Észrevételeket, javaslatokat, értékeléseket, véleményeket, vitaindítókat, beleírandókat és legfőképp értelmes megnyilvánulásokat a témában itt várunk: fórum téma.

1. fejezet - Vissza az iskolapadba1.1 BittorrentA BitTorrent informatikai protokoll, valamint e protokollt használó p2p alapú fájlcserélő rendszer. A szoftvert Bram Cohen írta Python nyelven, és a BitTorrent Open Source licenc alatt tette közzé. A kliensek a fájlokat szeletekben (darabokban) töltik le. Minden csomópont megkeresi a hiányzó részhez a lehető leggyorsabb kapcsolatot, miközben ő is letöltésre kínálja fel a már letöltött fájldarabokat. A módszer nagyon jól beválik nagyméretű fájloknál, például videók és nagyobb szoftverek esetében. Ennek az az oka, hogy az ilyen letöltéseknél a szűk keresztmetszetet általában a szerver sávszélessége jelenti. A BitTorrent esetében minél keresettebb egy fájl, annál többen vesznek részt az elosztásában, ezáltal az elosztása gyorsabban megtörténik, mintha mindenki egy központi helyről (szerverről) töltötte volna le. A fájlok darabolásából adódik, hogy a megszakadt letöltések könnyen folytathatóak.

Fájl megosztásához létre kell hozni egy torrent típusú (kiterjesztésű) fájlt, amely az alábbiakat tartalmazza: * a letöltendő fájl(ok) neve, mérete, és minden egyes fájldarabka ellenőrzőösszege (ezzel lehet ellenőrizni, hogy nem sérült-e a fájldarab), * a tracker-szerver címe (a trackerről lásd alább), * néhány egyéb adat. A .torrent fájl nagy előnye, hogy könnyű másokkal megosztani, mert kicsi a mérete (10-200 kB között), ezért könnyedén felhelyezhető egy honlapra, vagy elküldhető e-mail mellékleteként. Miután a .torrent fájl generálása megtörtént, a seed fogadja a kéréseket, és kiszolgál más klienseket, amelyek a .torrent fájl alapján felkeresik, többnyire a tracker segítségével. Ez pontos információval rendelkezik arról, hogy mely fájldarabok kinél találhatók meg. A kliens ez alapján felméri, hogy mely darabka a legritkább, és megpróbálja azt letölteni, majd ha az megvan, a következő darabot keresi meg. Így a csomópontok rá vannak kényszerítve a megszerzett darabok cserélgetésére, ezzel tehermentesítik az eredeti forrást. Miután a kliens megszerzett egy darabot, az ellenőrzőösszeg alapján ellenőrzi integritását, ezzel elkerülhető, hogy hibás fájldarabok keringjenek a hálózaton. Ez bekövetkezhet véletlen hibával, de történnek szándékos mérgezések bizonyos zene- és filmkiadók, illetve szerzői jogvédő hivatalok részéről.[1] Ha a kliens teljesen letölti a fájl(oka)t, seeddé válik. Hátránya a módszernek, hogy ha a seedek nem szolgáltatják tovább a torrentet, akkor az esetleg már nem elérhető a publikált .torrent fájlok ellenére. Esetleg csak fájldarabok keringenek a hálózaton, anélkül, hogy egésszé lehetne azokat összeállítani. Emiatt a BitTorrent inkább csak a népszerű fájlok megosztására alkalmas. A letöltések optimalizációja érdekében azoknak kéne elsőként letöltési lehetőséget kapni, akik megelőzőleg sokat töltöttek fel. Ehhez minden felhasználóhoz számon kell tartani a letöltés/feltöltés arányt. A protokoll jelenleg ilyen szempontból még nem tökéletes, hiszen a tracker csak a klienstől tudja, hogy mennyit töltött fel, illetve le – a kliens pedig elvileg akár hamis adatokat is küldhet.

1.2 A rendszer alapfogalmai

availability (elérhetőség)
A torrent teljes másolatainak száma a kliens számára. Minden seed 1-et ad ehhez a számhoz. Egy csatlakozott peer, amelynek csak töredékek állnak a rendelkezésére, csak egy tört számot ad az elérhetőséghez
torrent
Jelentheti a meta-fájlt az adatokkal, vagy jelentheti azt a fájlt is, amire hivatkozik, a szövegkörnyezettől függően.
peer (csomópont)
A peer egy másik számítógépen futó kliens, főképp azokat a klienseket értjük ezen, amelyek még nem az egész fájlt, csak részeit birtokolják.
seed (megosztó)
A seed egy olyan peer, amely rendelkezik az összes darabkával, és azt megosztja, vissza-, illetve feltölti a fájlt. Minél több seed van, annál nagyobb az esélye a gyors letöltésnek.
leech (letöltő)
A kifejezést azokra a peerekre használják, amelyeknek kifejezetten rossz a feltöltés/letöltés arányuk, vagyis elhagyják a bolyt rögtön azután, miután befejezték a letöltést. Ez a viselkedés az általános BitTorrent etikettel és a józan ésszel is ellenkezik. Egy másik értelmezés szerint a leech egy olyan peer, amely még nem rendelkezik minden fájldarabkával.
swarm (boly)
Együttesen az összes peert, ami megosztja a .torrent fájlt, nevezzük bolynak. Négy peer és két seed hattagú bolyt jelent.
tracker (nyomonkövető)
A tracker egyfajta bróker feladatot lát el: közvetít a peerek között. A trackeren általában nincs meg a fájl, a tracker nem vesz részt az adatcserében.

Forrás: Wikipedia
 
1.3 Összegzés

Mit is jelent ez röviden? Annyit, hogy ez egy nagyon hasznos technológia, ezt mint mérnök informatikával foglalkozó internetező mondhatom. A benne rejlő potenciál miatt kapott szárnyra, a Napster és DC bukása, a warez lehetetlensége folytán. Alacsony terhelés, elképesztő sebesség, könnyedség jellemzi és még bőven tud fejlődni.

Tanúság: a torrent nem csak a média által beléd vert "illegális!" kifejezés szinonimája, hanem valami teljesen más.

Tudtad? A FaceBook nagyban hasznosítja a bittorrent technológiát a hatalmas terhelés szétosztására, kiszolgálásra. Na ugye! Bittorrent != illegális.. (!= az informatika nem egyenlője).

2. fejezet - A média butít

2.1 Bevezető

Az újságírás leáldozóban van, az újságírók egyre alacsonyabb szinten dolgoznak. Hát még a média! A legnagyobb félrevezetőd. Senki nem hibáztathatja őket, hiszen honnan kellene sokat tudnia arról amiről ír pl. az Index cikkíróinak vagy a Híradó összeállítójának. Az viszont elszomorító, hogy a jogvédő szervek többsége mennyire őszintétlen és megvezető. Ha valamiről NINCS törvény, akkor hogyan is beszélünk törvénysértésről? Az átalakulás kora napjainkban van, most folynak az első perek a híres fájlcserélők, oldalak ellen, láthatjuk elég eredménytelenül. Senki nem tud lépni, a szakértők tudják, a jogvédők a szívük mélyén érzik: ha az összes torrent oldal bezárna, akkor sem nőne a lemezek eladása, hatványozottan igaz ez Magyarországra.

2.2 Média itthon

A hírportálok cikkei felületesek. A jogvédők írásai direkt ijesztőek, sokat adnak a tálalásra, kisarkításra. A torrent oldalak szintén konokok a témában, mintha angyalok lennének a tulajok. Az általam egyetlen elfogadott hírterjesztő az asva.info, bár igazság szerint van olyan szerkesztőjük, aki képtelen néha objektív maradni.

2.3 Média külföldön

Egy szó: kirakatper-tudósítás.

Tanulság: a témaspecifikus híreket mindig szakosodott hírportálon olvasd, hogy tudd: hozzáértő emberek írták.

Tudtad? Az Index szerint, valaki okos amerikai szerint a torrent forgalmának 99%-a illegális tartalom megosztása. A cikk megjelenésére 2 napra az SG cikke szerint a torrent forgalmának 89%-a illegális tartalom megosztása. Vajon ki nem tud angolul vagy gépelni? Megvan! Az index cikke miatt 10%-al esett a bűnözés 2 nap alatt...

3.fejezet - Jogállás

3.1 Kényes

Bármekkora eretnekség: torrentezni nem illegális. Tudom, hogy fáj, de aki ekkora hülyeséget mondd, az megérdemli a... Nem is olyan rég a MEK-en (Magyar Elektronikus Könyvtár) jártam egy könyvet keresve, erre mikor megtaláltam láttam, hogy le lehet tölteni torrentként az adott olvasni valót, meglepett, de örültem neki. Ami már belefér: szerzői jogvédelem alatt álló anyagot engedély nélkül megosztani illegális. Természetesen az! Megosztani? És letölteni? Hazánkban pillanatnyilag (2010. nyár) letölteni nem bűn, másolatot készíteni sem saját használatra, pénzért terjeszteni, árulni az ismét csak nem legális. Miért mondom, hogy kényes? Letölteni szabad, eddig rendben, de a torrent szelleme szerint közben fel is töltesz, na ezt gobozd ki? Még senkinek sem ment itthon...

Persze az se mindegy mi lesz a bitrengetegből, a programokkal van a gond, azok sokkal macerásabbak, mint egy zeneszám-film-játék. Amit a jogvédők eltusolnak itthon: ha veszel egy üres adathordozót már meg is fizetted a jogdíjat, pedig lehet, hogy "illegális" tartalom nem is lesz rajta.

3.2 Privát

Személyes vélemény: Ha valahogy megregulázzák a több százezer hazai torrentezőt és bezárnak mindent (ez szinte lehetetlen), akkor el KELL törölni a beépített jogdíjat az adattárolókra. Személyes meggyőződésem -nem egy gazdasági mutató ismeretében állítom-, hogy a magyarok alig vennének több lemezt és a most beszedett jogdíjak kiesése miatt még jobban csökkenne a bevétel. Miért gondolom ezt? Meg lehet kérdezni egy jogvédőt így: Tisztelt Jogvédő Úr! Ön vak? Nem, nem szemtelenkedünk, hanem arra utalunk, hogy az aktív munkavállalók magas! százaléka minimálbér közeli, a nyugdíj -amíg be nem dől- alapvetően alacsony -aztán annyi se lesz-. A FIFA 2029 ára pedig mikor megjelenik 10.000 magyar forint fölött van, ha ezt viszonyítjuk a fizetésekhez, egy gyerek évente 2 játékot kap, anyu és apu 5-6 filmet vásárol. Szép világ, a család esténként együtt vacsizik, újra előkerül a Monopoly és Fekete Péter, csak most meg ezért megy csődbe a filmipar meg Lady Gaga. A fenébe, csak nem jó ez sehogy. Elfogadom, nem jó ami van, de az sem jó, amit a keménykalaposok akarnak, kompromisszum kell.

3.3 Érintettség

Struccnak érzed magad? Fejed a homokban? Mentegetőzöl? Ha sáros vagy, legalább tudd, hogy az vagy. Ki mehetnek átkutatni a házadat? Komolyan kérdezed, szerinted? Ki megy ki 1 millió emberhez? Realitás... Fontos! Bármennyire is fáj most a másik oldalnak: a rendőrök nem hülyék, nem direkt köcsögök. Parancsot teljesít, ez a munkája. Most én is köcsögözzelek le Téged, mert a Tesco-ban árufeltöltő vagy és túl drága a túró rudi? Maximum a főnököd főnökének főnökét. Így van ez náluk is. A szakértők irányítják őket. Bármilyen meglepő ők technikusok, tanult emberek, akik értik, amit csinálnak, igen értik. Ez annyit takar, hogy ott vannak a BH-n, mint Te, hogy letöltik a Vasember 5 -öt 3D-ben HD1920px-ben matroska fileként (amúgy ez a .mkv) és ha jó kedvük van még a köszönöm gombot is megnyomják és nevetnek egy jót. Itt az oldal is szóba kerülhet: aki olyan szándékkal ír, hogy vegyük le oldala linkjét innen, mert megtalálják emiatt a jogvédők az gondolkozzon már el és inkább törölje magát a mátrixból. A jogvédők tudják mi hol van, nem kell hozzá monitorozó, legrosszabb esetben is: a google megmondja. Van egy jó tippem az ilyen tulajoknak! Tudjátok, hogy lehet hatékonyan elrejteni egy 10.000+ fős torrent trackert?? Sehogy! Ember, ha belekezdtél vállald!

Alapvetően léteznek: mezei userek, seed szerveres továbbosztók, új anyag feltöltők, tracker tulajok és érintettek, "illegális" anyagbeszerzők és releaserek. Így sorban visszafelé vannak "veszélyeztetve" egy esetleges 2 milliós rendőr-jogvédő-producer-énekesnő-Mel Gibson invázió esetén.

3.4 Összegzés

Ez egy olyan harc amit a nagy gyártó cégek kezdeményeztek a jogvédőkön keresztül, hogy még több pénzük legyen.

Tanulság: a sötét torrentközépkorban élsz, vagy még szabadabb lesz a bitáramlat vagy sokkal szigorúbb, ilyen nem marad semmiképp, a bürokrácia lassú, de utóbb mindent megszül.

Tudtad? A Pirate Bay pere hatalmas kudarc volt, a világ figyelt, a világ nevetett a jogvédőkön. Mi volt a -legnagyobb- hibájuk: még a technológiát se ismerték rendesen!

4.fejezet - A torrent helye

4.1 A peremen

Nem véletlen ilyen kényes, pillanatnyilag a legalitás határán vannak a torrent oldalak. Érdekes, hogy a warez illegális, a haszonszerzés miatt. A tudatlan torrentezők szidják az FTP-ket, a warezt, pedig ha nem lennének torrentről alig tudnál bármit is letölteni. Ha kilőnék a magyar warezt alig pár torrent releaser team mellett csak a vérpistik maradnának. A scene cuccok nélkül semmire se menne egy torrent oldal, jönne a szenvedés, a minőségleépülés, züllés.

4.2 Internacionál

Ez az amiről nem tudunk beszélni, annyira más minden országban a helyzet, hogy ilyen nincs. Ne hasonlítsuk saját pénzügyi helyzetünk az amerikaiakéhoz például.

4.3 Bevonás?

Egy értelmes elképzelés lehet, hogy a torrentet bevonják a filmterjesztési stratégiákba, így talán bevételkieséssel sem kell számolni, mint az egyéb megszüntetős vad ötleteknél

Tanulság: a torrent csak a jéghegy csúcsa.

Tudtad? Több magyar zenekar maga terjeszti albumait a torrent oldalakon.

Folyamatosan frissül...
Utolsó módosítás: 2010.08.01.

Véleményed van? Hozzászólnál?
A téma fórum topicja: http://torrentek.info/forumtema/torrent-helyzete-napjainkban

Címkék:

Torrentkereső.hu

Nyelvek