cenzúra

Apophis képe

Alkotmányellenes az internetszabályozás

A Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) szerint fölösleges és alkotmányellenes lenne a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium internetkorlátozásra vonatkozó tervezete. Az MTE a közleményét a tárca azon tervezetével kapcsolatban juttatta el pénteken az MTI-hez, amely a büntető törvénykönyv átmeneti rendelkezéseiről szól.

Atlantisz képe

Rászállhat az állam az internetre

A büntető törvénykönyv módosítástervezete alapján a kormány akár a Google-lal is leállhat majd arról tárgyalni, hogy egyes oldalakat tegyen elérhetetlenné a cég. A Társaság a Szabadságjogokért nevű jogvédő szervezet szerint ez már-már állami cenzúrát jelentene, amelyet azonban külföldi példák alapján könnyen kijátszhatnak a szándékosan jogsértő személyek.

Atlantisz képe

Bírósággal töröltették a Google-ből a torrentet

A francia legfelsőbb bíróság ítélete arra kötelezte a Google-t, hogy a kereső Autocomplete és Instant funkcióiból törölje a kalózkodásra utaló szavak megjelenítését, például azt hogy torrent, rapidshare vagy megaupload.

Atlantisz képe

Összeomolhat a kínai nagy tűzfal

A technológia fejlődése le fogja gyorsulni a kínai online cenzúrát, és előbb-utóbb teljesen reménytelenné fog válni az ázsiai ország számára, hogy csak azokat az internetes tartalmakat engedje látni a több százmillió netezőjének, amikre Peking hivatalosan az áldását adja. Ezt Eric Schmidt Google-vezér mondta el az Aspen Ideas Festival konferencián.

Atlantisz képe

A brit bíróság reklámozta a Pirate Bayt

Az Egyesült Királyság legfelsőbb bírósága a múlt héten törvényben rögzítette, hogy a brit internetszolgáltatóknak blokkolniuk kell a Pirate Bayt, az internet legnépszerűbb torrentoldalát. Az intézkedés célja az volt, hogy korlátozzák a jogsértő tartalmak megosztását, ám éppen az ellenkező hatást érték el: a Pirate Bay látogatószáma 12 millióval nőtt a bírósági döntés bejelentése után.

Atlantisz képe

Nagyrészt betiltották Angliában a The Pirate Bay-t

Blokkolniuk kell a megosztó elérését az ország legnagyobb ISP-inek.