Kedves látogató! Regisztrált felhasználóként nálunk alanyi jogod a reklámmentesség. Hát csatlakozz hozzánk, hogy az oldal minden funkciója elérhető legyen számodra és hogy zavartalanul használhasd is azokat: Ingyenes fiók létrehozása

Táblagépek adójából kompenzálná a szerzői jogsértéseket Franciaország

Atlantisz képe

Az okostelefonok és a táblagépek megadóztatását is javasolja egy szakértői jelentés, amely Francois Hollande francia elnök megbízásából készült az illegális internetes letöltések miatti film- és zeneipari veszteségek kompenzálásának és a digitális kultúra fejlesztésének lehetőségeiről.

A művek internetes terjesztésére és jogvédelemére az előző kormány által - óriási tiltakozás mellett - létrehozott külön hatóságnak, a kalózpéldányokat letöltőit üldöző Hadopinak ugyanakkor a megszüntetését javasolják a szakemberek, akik Pierre Lescure, a Canal+ kereskedelmi televízió korábbi igazgatója vezetésével kilenc hónapig dolgoztak az összesen nyolcvan javaslatot tartalmazó dokumentumon. "Jelenleg a digitális kultúra által létrehozott nemzeti vagyon átkerül a többségében külföldről importált hordozóterméket gyártókhoz, a hazai kreatív ipar kárára" - mondta hétfőn Aurélie Filippetti kulturális miniszter a France2 közszolgálati televízió híradójában a jelentés ünnepélyes átadását követően. A miniszter szerint a francia kultúra védelme és adaptálása az internetes kultúrához a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést is elősegíti. Arra is emlékeztetett, hogy a kreatív ipar a francia GDP 3 százalékát termeli meg.

A miniszter a jelentésben javasoltak szerint egy "egészen gyenge szintű" új adót tervez az okostelefonokra és a táblagépekre, amelyből a munkahelyeket teremtő zenei ipar, mozi, fotóművészet és a videójátékok alkotóit támogatná az állam. A jobbközép ellenzék közleményében azonnal tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy a szocialista kormány egy újabb adónem bevezetését tervezi.

A jelentés a tavaly Franciaországban eladott 13,5 millió okostelefonra és 3,6 millió táblagépre vezetné be az új adót a kulturális tartalmakat előállítók támogatására, akiknek egyre nagyobb veszteséget okoznak a filmek és zenei művek illegális internetes letöltései. A Nicolas Sarkozy előző államfő javaslatára létrehozott önálló hatóság viszont meg fog szűnni, és jogkörei átkerülnek a médiahatósághoz. A Hadopi kérésére a bíróságok maximum egy évre elrendelhették az internet-hozzáférés felfüggesztését azok esetében, akik rendszeresen illegálisan töltöttek le az internetről kulturális tartalmakat. Erre többet nem lesz lehetőség, és a pénzbírságok is jóval enyhébbek lesznek a korábbiaknál, amely a törvény szerint jelenleg akár a 300 ezer eurót is elérheti.

A legális letöltés ösztönzésére és a kalózkodás visszaszorítására a jelentés azt javasolja, hogy a filmforgalmazásba kerülő filmeket a jelenleginél gyorsabban, a bemutatót követő négy hónap helyett már három hónap múlva le lehessen az internetről tölteni vagy DVD-n megvásárolni. A jelentés alapján a kormány törvényjavaslatot készít majd elő.

sg.hu
2013. május 13. 17:35, hétfő - Forrás: MTI

Atlantisz képe
Atlantisz
Offline
Kezdet: 2010-08-02
Megbukott a „három dobásod van” rendszere Franciaországban

itcafe.hu

Most szabad út a digitális eszközök különdíj bevezetése előtt ,ami még érdekes legalábbis számomra hogy felhagytak az illegális letöltök ellen indított hajtóvadászatról , az átlag felhasználok mint nálunk is hagyva vannak és a nagyobb halakra utaznak , persze ez még csak a kezdet ki tudja mi lesz még a jövőben .

Atlantisz képe
Atlantisz
Offline
Kezdet: 2010-08-02
Franciákkal kapcsolatosan még valami .

ha a valaki szerzői jogokkal ellentétes felhasználást végez az adott hálózaton, és az előfizető ezt nem akadályozza meg, akkor ezért felelősséggel tartozik.

Szerzői jog a XXI. században

Atlantisz képe
Atlantisz
Offline
Kezdet: 2010-08-02
Franciaország

Érdekes mi mindennel próbálkoznak , egyszerű lenne egy internet adó kivetése amiből részesedhetnének a szegény zene-és filmipar alá tartozó pénzéhes egyének .