Kedves látogató! Regisztrált felhasználóként nálunk alanyi jogod a reklámmentesség. Hát csatlakozz hozzánk, hogy az oldal minden funkciója elérhető legyen számodra és hogy zavartalanul használhasd is azokat: Ingyenes fiók létrehozása

Pórul jártak a szerzői jogsértésre hivatkozó ügyvédek

Atlantisz képe

Otis Wirght amerikai kerületi bírónak elege lett abból, hogy egyes jogászok kihasználják a jogrendszer kiskapuit és a szerzői jogsértésekre hivatkozva akarnak pénzt kicsikarni az emberektől.

A bíró úgy döntött, hogy eljárást indít a Prenda Law ügyvédi iroda három munkatársa, Paul Hansmeier, John Steele, and Paul Duffy ellen. Az ügyvédek megpróbáltak pénzhez jutni a felhasználóktól, a módszerük pedig az volt, hogy a kiválasztott személyeket azzal vádolták meg, hogy pornófilmeket töltöttek le illegálisan a világhálóról. (Az Egyesült Államokban a letöltés is illegális, Magyarországon nem.) Ahogy az az ilyen esetekben lenni szokott, egy bizonyos összegért cserébe felajánlották a peren kívüli megegyezés lehetőségét.

Wright rájött, hogy ezek a pénzeket direkt úgy állapították meg, hogy olcsóbbak legyenek az ügyvédi munkadíjaknál, vagyis az érintettek inkább a fizetés és ne a per mellett döntsenek. Minden felhasználónál kiemelték, hogy az ügy nyilvánosságra kerülhet. "Felfedezték az összefüggést az elavult szerzői jogi törvények, a bénító társadalmi stigma és a védelemhez szükséges megfizethetetlen költségek között. Az érintettek számára minden ellenállás hasztalan volt" - emelte ki a bíró.

Wright alapvetően jogosnak nevezte, ha a szerzői jogtulajdonosok fel akarnak lépni a műveikről készített illegális másolatok terjesztése ellen, de ebben az esetben nem erről volt szó, az ügyvédek csupán megpróbáltak pénzt kizsarolni a több tucat érintett felhasználótól. Az első vizsgálatok során kiderült, hogy a három jogász több céget alapított, amelyek felvásárolták az egyes pornófilmekhez kapcsolódó jogokat azért, hogy ezután az illegális terjesztésre lehessen hivatkozni. A módszer sikeres volt, hiszen a bevétel elérte a több millió dollárt. Hansmeier, Steele és Duffy ellen csalás a vád.

A felhasználóknak küldött figyelmeztetések világszerte jó üzletet jelentenek, ugyanakkor korábban több érdekes határozat is született. A brit adatvédelmi felügyelet elmarasztalta a fájlcserélők elleni harcban segédkező ACS:Law ügyvédi irodát, majd a Brit Ügyvédi Kamara felelősségre vonta azt a két jogászt, akik fenyegetéseket tartalmazó figyelmeztető leveleket küldtek ki a fájlcserélőknek. A Righthaven amerikai ügyvédi iroda is beszüntette a működését. A cég kifejezetten a szerzői jogsértőknek küldött felszólításokra specializálta magát, de nem tudták (akarták) kifizetni a kapott 34 045 dolláros bírságot. Németországban pedig az idén februárban készült el az a törvénytervezet, amelynek célja, hogy megnehezítse a fájlcseréléssel gyanúsított személyek elleni fellépést.

sg.hu!
2013. május 8. 13:17, szerda - Berta Sándor

Atlantisz képe
Atlantisz
Offline
Kezdet: 2010-08-02
Jó dolog hogy vannak még

Jó dolog hogy vannak még olyan emberek akik nem szemellenzősek , nem tudni hányan szaladtak bele az ügyvédek pofátlan kapzsi beetetéseiknek de biztos lesznek még áldozatok és hogy miért mert sokan naivak és tudatlanok . :)