Nagyító alatt a Teracod!

Dark Angel képe

some_text

Lassan egy hete éledt újra a teracod, de még mindig nem csillapodtak az oldalt övező pletykák és intrikák. Számunkra viszont fontos, hogy tisztán lássatok, hogy ki tudjátok szűrni a hazugságokat.

Ugyanis megy a ferdítés több fronton is, pedig szerintünk úgy tiszta, ha ilyen esetben az érintettek egyből előállnak, és leírják az igazságot. Legyen az bármilyen cinkes vagy szégyellnivaló. Ugyanis felelősséggel tartoznak saját közösségüknek az igazsággal.

Ebben az esetben kénytelenek voltunk mi utána menni a dolgoknak, és meghallgatni mit mondanak az érintettek. Igen, az érintettek, ugyanis ez egy többszereplős darab, bár nem mindenki kér a rivaldafényből.

Voltak mesék a navról, voltak tulajváltásról, s egyéb marhaságokról. De egy laikus mégis hogy tegyen rendet ebben a káoszban? Nos ezért vagyunk mi, az uts mely ablak egy zárt világra. Ma a teracod van terítéken.

És mi is az igazság? Nem bonyolult, nem is kerül életekbe. Mégis gyakran mesékkel van szépítve, ferdítve. De csapjunk is a közepébe:

A teracod-nak két tulajdonosa volt. Nevezzük az egyiket mr. x-nek a másikat mis y-nak! Nos mivel mr x Angliában élt ő intézte a szerver és a domain ügyeket, elkerülve az esetleges navos vizsgálódásokat. De mikor a viszony megromlott a tulajok között, mr x ott hagyta az oldalt, lemondta a szervert és a domaint, így a teracod egyik percről a másikra elérhetetlenné vált.

Mivel a szerven tárolták a mentéseket, az oldal totál le lett nullázva. Mis y és a staff úgy döntöttek így is folytatják, és több mint egy éves mentésből új címen mennek tovább. Az oldal tehát nem kamu, nem átverés, és nem lopottak a felhasználók sem.

(De bizony új tulajdonos sem volt képben, csak némi összetűzés a régiek között, amit ha nem is kell részletesen a nyilvánosság elé tárni, de felületesen meg lehetett volna említeni, ez által rengeteg kamu dumát ki lehetett volna már az elején szűrni.)

Ezt követően a teracod úgy döntött, hogy a már korábban feltört, és publikált bigtorrent motorját fogják használni a folytatáshoz. Egyből ment a hangoskodás, uuu lopnak stb. De nem ők voltak akik ellopták, s megosztották. Ők mondhatni csak kikukázták. Mindenki láthatja, s mindenki el is döntheti magában hol szerepel ez nála azon a bizonyos erkölcsi listán.

De érdekes kérdés az biztos, hiszen beszélhetünk-e lopásról egy olyan világban, melynek résztvevői mások filmjeit, zenéit programjait osztják meg egymással? Ritka, hogy egy stúdió vagy egy kiadó ehhez hozzájárul. Az meg még ritkább, hogy ők töltik fel a saját filmjeiket, zenéiket a torrent oldalakra. Ahogy az is, ha egy torrent oldal motorja a nulláról van megírva. Érdemes megemlíteni, hogy manapság a torrent oldalak motorjai is mások által kerülnek megosztásra a nagyérdeművel. Hasonló képen a torrent filok-hoz. Tisztelet a kivételnek, de manapság már hígult a szakma, s az újak is inkább a korábban megosztott motorokat bütykölgetik.

Egyenlőre a bigtorrent nem emelt kifogást a történtek ellen, ha mégis megteszik szívesen közvetítünk, vagy írjuk meg az ő álláspontjukat. Evvel azt hiszem ezt a szálat is el lehet engedni. A teracod ugyanis egy percig sem tagadja, hogy bizony a bigtorrent nyilvánosan megosztott motorját használja, javítgatják s formálgatják saját és a felhasználóik igényei szerint.

Egy másik szál viszont már ennél sokkal aggasztóbb. Kitérő válaszok és mély hallgatás övezi a kérdéseket, melyek arra irányulnak, hogy valóban root, az mzhosting tulajdonosa a teracod új fejlesztője.

Vádaskodni nem fogunk, bizonyíték nélkül nem is bírálunk, de a mi véleményünk, hogy a jelszavak biztonsága egy torrent oldalon elsődleges.

Mindenesetre a teracod nálunk zöld utat kapott, de azért megkérnénk mindenkit, hogy ne használja sehol se az ott megadott jelszavát. De azt hiszem ezt elmondhatjuk az összes hasonlókaliberű oldalról is.