szextelefon telefonszex

Magyar top 20 felhasználói szemszögből

Trackervisit képe

Magyar top 20 felhasználói szemszögből

Elkészült a legjobb magyar oldalak top 20-as listája, amire már hetek óta sokan várnak. A korábbi fehér, szürke, feketelista után több oldal vezetője és a felhasználók is igényelték, hogy ne csak egy bizonyos szemszögből értékeljem őket, hanem a másikból is. Ehhez azonban nagyon sok háttérmunkára volt szükség. Jártam az oldalakat próbáltam kérdezősködni ki miért és melyik oldalt kedveli leginkább? További segítség volt a torrentek.info-n létrehozott fórum, ahol többen állítottak fel egyéni toplistát (leginkább az első 10 fért ebbe bele). Na ugye, hogy nem is olyan egyszerű összeszedni a legjobb top 20-at? Számomra különösen az tűnt fel, hogy többen is a saját top 20-as listájukra felvettek számos olyan kisebb trackert, amelyiknek alig van több 5-10.000 felhasználónál (malacka, ExxaBit, TorrentPont stb). Vagyis nem csak egy nagy oldal lehet jó felhasználói szemszögből, hanem egy kicsi is. Nem kívánok sokat beszélni a bevezetőben, de annyit még meg kell jegyeznem, lehet vitatkozni azon, hogy ki miért került előrébb vagy hátrébb, de annyi biztos 1000 fő megkérdezése esetén körülbelül így alakulna a top 20-as lista. Mint ígértem most objektíven szemléltem a trackereket, de ez nem jelenti azt, hogy vak voltam. Természetesen a súlyos hibákat most is megemlítem, mert úgy vélem ezeket sem kell véka alá rejteni. Lássuk a listát :-)

1. nCore

A legnépszerűbb magyar oldal. Nem is véletlen, hogy a felhasználók közkedvelt letöltő oldala. Mivel a tracker ratio-free (csak a feltöltést számolja) és arányfigyelés sincs a szabályokat nagyon egyszerű betartani. Ez a két dolog egyben rendkívüli megtartó erővel bír, aki egyszer bejutott az nem igazán akar kikerülni onnan. A bent maradáshoz csak a pontozásra kell figyelni nem túl jó dolog, ha folyamatosan az utolsó 50 felhasználó között tartózkodunk. Éppen ezért, amit letöltünk, azt tanácsos legalább 1.0-ás arányig visszaosztani és a letöltést követően a meghatározott ideig seedben tartani. Maga a tracker nagyon jól van felépítve minden könnyen megtalálható. A torrentek adatlapjai minden szükséges információt tartalmaznak. A gyorsasággal sincs probléma. A letöltések a sok seedernek köszönhetően maximális sebességgel töltődnek le. Mivel elképesztő mennyiségű torrent lenne az oldalon, ha valamennyi releaser munkáját felengednék DVDRip és BDRip kategóriába sajnos szigorú szabályokat kellett hozni. Ennek köszönhetően háttérbe szorultak a DVDRip-ek, mert ha felkerül egy BDRip már nem mehet fel több DVDRip kivéve a kiemeltek. Sajnos, ez akkor is igaz, ha a BDRip készítő nem kiemelt (és esetleg silány minőséget készít), viszont nincs rajta a tiltó listán. Ilyen esetben a DVDRip, ami amúgy jobb minőség lenne, kiszorul egy gyenge BDRip miatt. Van egy másik olyan dolog, amit sokan megjegyeztek már. Sajnos gyakran igen sok torrent vár ellenőrzésre esetenként, akár száznál is több. A torrentek persze ellenőrzés nélkül is letölthetők saját felelősségre.
Összességében nézve az nCore mindent visz a felhasználók véleményei alapján, jó darabig még ez az oldal lesz a No1.

2. BitHUmen

Nekem is elég nagy fejtörést okoz, hogy az első tíz helyezett miként osztozzon a ranglistán? Az lenne a legjobb, ha egy helyen három tracker is osztozhatna, de erre sajnos nincs lehetőség. Szerencsére azonban volt segítségem itt a torrentek.infon is figyelni az előzetes véleményeket, így kaptam több értékes információt. Ezen kívül segítségemre volt egy kisebb oldal nemrégiben végzett közvélemény kutatása a trackerek népszerűségét illetően. Mindezen információk alapján úgy vélem a 2-3 helyezett oldal megbízhatóbb, jobb és kedveltebb, mint a náluknál sokkal több felhasználóval rendelkező oldalak. Így van ez esetben az ezüstérmes BitHUmennel is. Őket a torrentek nagy sebessége és az oldal letisztult jó megjelenése, összeszedettsége és jó közössége vitte fel a dobogóra. Mivel az oldalon szerver seed van a letöltések a letöltők sebességének függvényében maximális iramban töltődnek le. A visszaosztás kis nettel szerver nélkül elég nehéz, amíg a feltöltő vagy másik szerveres feltöltő seedben van. A torrentek élettartama a seed szorzóknak köszönhetően hosszabb, mint máshol. A tartalmakkal sincs probléma, változatos igényes dolgok tölthetők le. Mivel csak szerveres feltöltők tölthetnek fel, a feltöltés módjáról nem tudok érdemben nyilatkozni. A torrentek adatlapjain minden szükséges információt megtalálunk. Ami még pozitív tényező az oldalon, hogy a közösségbe szintén csak igen nehéz bekerülni. Free reg nem szokott lenni meghívóhoz viszont nehezen lehet hozzájutni, ha nincs egy olyan ismerősöd, aki régi tag és tud küldeni. Így aztán, aki tagja lett a trackernek nem igen akar onnan kikerülni. Az arányrendszer itt üzemel, és azt mondhatom könnyen tartható. Amit viszont nem nagyon értek az a slot kiosztás. Számos oldalon van slot szabály, ez általában a letöltésekre vonatkozik. Itt viszont a seed slot is korlátozva van arányhoz mérten. Tehát, ha nekem csak 1.05-ös arányom lenne és szeretnék seedelni történetesen 230 torrentet, akkor nem tudok, mert csak 60 slot áll rendelkezésemre összesen. Kicsit olyan érzés, mintha visszapottyantam volna az időben néhány évet. :-D

3. Bithorlo

Furcsa, hogy a felhasználói számot tekintve vannak nála nagyobb oldalak is, de a dobogóra besorolás nem tévedés. Kiválóan működő népszerű oldal sok torrenttel, jó közösséggel magas statisztikai adatokkal. Az utóbbi időben több lényeges változás történt az oldalon, aminek köszönhetően úgy gondolom a pozíciójuk megkérdőjelezhetetlen. Az egyik ilyen volt a pontrendszer bevezetése, az arányrendszer kivezetése. A szabályok pofon egyszerűek. Az tud letölteni, aki megfelelő kredit pontszámmal rendelkezik. Akinek ez valamilyen oknál fogva elfogy, azok kredit warnt kapnak. A negyedik ilyen figyelmeztetés begyűjtése esetén az illető kitiltásra kerül. A régi arányszámításos rendszerek sokak számára nehezen voltak érthetőek az ilyen és ehhez hasonló pontrendszernél nem kell különösebben figyelni semmire, csak arra, hogy a kredit pontunk száma ne csökkenjen egy bizonyos szint alá. A Bithorlon sincs gond a közösségi élettel. Itt üzemel a normál chat, ahol jókat lehet beszélgetni valamint gyakoriak a rádiós és egyéb játékok. A staff is kimondottan barátságos, segítőkész. A bekerülés viszont nehéz, mert a meghívási rendszer csak időnként üzemel. Free reg nincs és nem is lesz egy jó ideig. Aki tagja az oldalnak, az elégedett és csak ajánlani tudja másoknak is.

4. BeLoad

Azt hiszem őket többen előrébb vártátok, de higgyétek el nekem is komoly fejtörést okozott. Azt hiszem a második és harmadik oldal -noha kevesebb felhasználó a tagja- sokkal kedveltebb és összeszedettebb oldal, mint a negyedik helyezett BeLoad. Náluk nincs free leech mint az nCore-on, de így is közkedvelt tracker. A torrentek száma szinte elveszik a legnagyobbhoz képest, de a letöltésekkel itt sincs gond. Ahol van háromnál több seeder, ott a letöltés gyorsan befejeződik. Gond inkább a régi halott torrentekkel van. Ezekre seedert találni igen nehéz. A kapcsolatok száma köszönhetően a szép számú felhasználónak igen magas. A tracker gyorsaságával sincs probléma. Hiányérzete maximum annyi lehet a látogatónak, hogy a választható stílusok kínálata elég kevés. Néhányan már írtak róla, hogy jó lenne egy új stílus vagy valami olyan változás, ami egy kicsit feldobná az oldalt. Nincs gond a közösségi élettel sem gyakoriak a játékok és a feltöltő versenyek. Az arányfigyelés és az arányrendszer itt még üzemel. A szabályok könnyen betarthatóak, ha valaki oda akar rá figyelni. Free reg nem igazán szokott lenni az oldalon, ezért a bekerülés csak meghívóval lehetséges.

5. uBit

Már csak egy hajszállal vannak lemaradva a taglétszám szempontjából ezüstérmes BeLoadhoz képest. Az uBiten is üzemel még az arányrendszer, de a szabályok ezen részét könnyen be lehet tartani. A seed kötelezettség ismét csak tartható 1 óra hit’n run, 0.6 visszaosztási arány, aminek teljesítésére 30 nap áll rendelkezésre. A letöltéssel itt sincs probléma, amíg van seeder. Sajnos a halott torrentek száma itt is elég magas (~31.000), akár csak a BeLoadon (~20500). Magával az oldallal nincs különösebb gond. A betöltődés gyors, a statisztikai adatok kiemelkedőek a közösségi élet viszont nem olyan aktív, mint a lényegesen kisebb taglétszámmal rendelkező Bithorloé. Ami nekem még tetszik az a feltöltési szisztéma. Lépésről lépésre haladva kell kitölteni a torrent adatlapot. Kicsit lassú megoldás pláne annak, aki egyszerre több torrentet szeretne feltölteni, viszont kezdő feltöltőknek kiváló. Oktatási szempontból tehát az uBit feltöltési rendszer a legjobb. Aki náluk tanul meg feltölteni az szinte biztosan megtanulja a folyamatot. Egyszerűségét nézve viszont vannak oldalak, ahol gyorsabb megoldást eszközöltek. Elegendő megadni a film port.hu, imdb címét és a tracker a feltöltés gombra kattintva automatikusan kiemeli onnan a szükséges információkat. A megjelenéssel sincs probléma, van skin választék bőven, ez sokat számít egy oldalon, mivel mindenkinek más-más külső tetszik és sok esetben egy rossz stílus elriaszthatja a felhasználót.

6. zTracker

Náluk is arányrendszer működik. A szabályok betartása itt sem okoz nehézséget. A letöltésekkel sincs probléma megfelelő sebességgel érkeznek a letöltendő tartalmak. A választékkal sincs gond azzal viszont igen, hogy túl sok a seedeletlen torrent. Ezek közül is van olyan, ami több mint egy hónapja nem produkált aktivitást. Az üzenőfal elég mozgalmas szinte mindig vannak aktív userek, így a kérdéseinkre gyorsan kaphatunk választ. A statisztikai mutatók is jók, a peer szám szinte mindig 100-150.000 körül mozog hétvégén ennél jobb értékek is vannak. A torrentek szintén jól néznek ki, minden adat megvan rajtuk, ami szükséges. A feltöltés sem nehéz feladat, a feltöltés után rövid időn belül jelentkeznek letöltők. Ezen kívül jó a bónusz rendszer is, de véleményem szerint itt-ott hibádzik a dolog. Például csak azért jár bónuszpont, ha úgy seedelsz egy torrentet sokáig, hogy adatforgalmad van. Tehát, ha van 30 seeded, de csak kettőn van adatforgalom, akkor azért jár bp, a másik 28-ért nem. Időnként érdekes és népszerű játékok is vannak az oldalon ilyen volt legutóbb a Karácsonyi Grincsvadászat.

7. The 1st

Szép, letisztult, igényes oldal. A szabályok is elfogadhatóak. Talán egyedül a pontrendszerre vonatkozó szabályok azok, amiken lehetne még mit fejleszteni. Úgy vélem még lehetne bővíteni a kört miért járhatna pont és azokat mire lehetne beváltani? Az utóbbi két hónapban kapott a jóból az 1st is, de szerencsére a támadások abbamaradtak. Ez nem befolyásolja eme listán elért helyezésüket. A közösségi életről nem sok mindent tudok elmondani, mert akár hányszor próbáltam rácsatlakozni az IRC-re, nekem sosem ment. Egy normál chatfal szerintem ezen az oldalon is elférne. A külön felület meg van hozzá, és a beépítés sem sokáig tartana. Ami a statisztikai adatokat és a torrenteket illeti, erre nem lehet panasz. Több százezer peer 46.000 torrent igényes torrent adatlapok. Remélem, a jövőben tovább fejlődik az oldal.

8. HDEvo
Szeretem ezt az oldalt, de mivel oly sok helyen vagyok fent, mire eljutok ide már szinte mindent beszereztem, ami kell. Maga a tracker jó benyomást keltő nincs telerakva mindenféle ugrabugra flash animációkkal meg miegymással. A torrentek adatlapjai elég tömörek. A legfontosabb információkat megtaláljuk rajtuk, de ha konkrétabb információkra van szükség kénytelenek vagyunk a linkeket használni. Az oldalon jelenleg 12.000 torrent van, ehhez párosul több mint 30.000 peer. Statisztikai szempontból, tehát rendben van az oldal. A tartalmak gyorsan letölthetők és a visszaosztás is rövid időn belül lehetséges. Február elsejétől életbe lépett a trade szabály, ami azt jelenti a HDEvo kiemelt torrentek 24 órán belül védettséget élveznek. Aki ez idő alatt mégis feltölti őket másik oldalra, az kitiltásban részesül. A tracker vezetői így próbálják védeni saját csapatuk munkáját és nem utolsó sorban azt szeretnék elérni, hogy elsőkén saját felhasználóikhoz jusson el a tartalom.

9. SWZ

Az utóbbi idők negatív észrevételei után gyors változásokon ment át az oldal és az akkori észrevételek módosításra kerültek. Egyre többen használják az oldalt, ennek köszönhetően peer rekordot is sikerült felállítani februárban. Az oldalon továbbra is szép számú torrent kerül fel és a letöltésekkel sincs probléma. Jó a sebesség és a letöltött tartalmakat rövid időn belül vissza lehet osztani. Nincs probléma a közösségi élettel sem. Az üzenőfalon és a fórumban szinte állandó jelleggel vannak új bejegyzések. A felhasználók jól érzik magukat. A tracker működése zavartalan, kellően gyors és jó megjelenésű. A torrentek adatlapjai részletes információkat tartalmaznak nincs szükség arra, hogy másik oldalakat böngésszünk át az információ pótlására. A staff jó munkát végez szépen lép előre az oldal a torrentes közösségben.

10. Carphathians

A régi torrenteseknek nem nagyon kell bemutatni az oldalt. A Carp mindig is jó oldal volt és a legjobbak közé tartozott. A szabályzat rendben van, be lehet tartani, ha odafigyel rá a felhasználó. A fejlesztések folyamatosan zajlanak, mindig vannak apróbb változások. Alig több mint egy hete került ki hírben, hogy az oldal vezetői megpróbálták a megszűnő PirateDay-el létrehozni egy fúziót, de ez nem sikerült. Mindig rossz, ha megszűnik egy oldal pláne olyan, amelyik már bizonyított. A Carpathians vezetői jót akartak, ám a másik oldal vezetői nem akartak ezen a vonalon elindulni gondolván, hogy később legyen lehetőség az újraindulásra. Amin talán lehetne változtatni az a preferált lista. Sok olyan release van, amelyik jobb lenne, ha nem lenne a listán és van néhány olyan új esetleg kevésbé ismert release, amelyiknek lenne helye a listán. Persze minden oldalon a staff dönti el kik a kiemeltek és a tiltottak, ha nekik ez így jó, nekem maximum észrevételem lehet. A torrentekkel és az oldal statisztikai részével elégedett lehet mindenki. Jó mutatókkal rendelkező oldal, ennek ellenére soknak találom a halott torrentek számát. Itt sem ártana törölni a túl régi halott torrenteket, mert ezek aligha fognak újraéledni.

11. Xider

Most egy érdekes oldalról írok. Bizonyára sokan találkoztatok már különböző oldalakon a Xider tracker reklámjaival, közleményeivel. Ez a megoldás úgy látszik, kezdi meghozni az eredményét. Nem olyan régen emlékszem rá még a kisebb oldalak közé tartoztak, de mostanra megváltozott a helyzet. Ez a kis oldal mára már közel 150.000 felhasználóval rendelkezik (ugyan ennek jó része csak fantom user). A torrentek száma ugyan nem nagy viszont, ha azt nézzük a 15.000 aktív torrentre jut 95-100.000 peer ez jónak mondható. Összesen 18.500 torrent van az oldalon, ebből 15300 aktív, vagyis ez 80% feletti eredmény. Írtam már számos oldalról, ahol ez az arány 50%-körül alakul. Viszont a torrent/felhasználó/peer arány igen rossz. Náluk sokkal kisebb oldalak pl New Insane 30.000 tagjához, 28.000 aktív torrentjéhez párosul 190.000 peer. Maga az oldal teljesen rendben van. Jó lett az új világos külső nekem sokkal jobban tetszik a korábbinál. A torrentek adatlapjai megfelelőek, jó a seedelési lehetőség gyorsan visszaosztható, amit letöltöttünk. Később talán alábbhagy a nagy reklámozási kedv és az oldal vezetői egyre inkább a minőség felé tudnak fordulni. Már elérték azt a szintet, ahonnan lehet tovább lépni, de nem a jelenleg megkezdett úton.

12. DeathLord

A Deathlord már a régebbi oldalak közé tartozik. Jó ideje egy bizonyos szintet tartva él az oldal. Nekem speciel kicsit fapadosnak tűnik a főoldal. A menük és a fejléc kaphatna új formát. Esetleg változhatna a menü elhelyezése például oldalra, a helyére pedig mehetne más valami, mondjuk egy friss torrent ajánló. A letöltési lista viszont már rendben van, a torrentek megfelelő információkkal rendelkeznek. Ugyan volt némi gondom az előzetesek megtekintésével, nevezetesen, hogy egyiket sem tudtam elindítani. Lehet, hogy valami plusz nálam nem volt jó, de mindenesetre nem lenne rossz ez a beágyazásos opció, ha mindenkinél működne. A trackeren több mint 30 ezer torrent van, ebből 12.000 halott vagy seedeletlen. A legrégebbi feltöltés, ami még mindig aktív 2006 07 havi. Ez azért szép kis teljesítmény nem csak itt, hanem az összes oldalt nézve. Összképet nézve lehetne jobb is az oldal, de nem is rossz. A jövő előttük áll, ki tudja, talán történnek jelentős fejlesztések a közeljövőben.

13. New Insane

Egy évvel fiatalabb az őt megelőző oldalnál, de én úgy gondolom sokkal jobban kidolgozott és berendezett oldal. Már a főoldalra belépve is találkozhatunk érdekes dolgokkal ilyen például a játékokkal kapcsolatos ajánló. Különösen tetszik a bónusz felajánlás free leechért és a többi játék. De persze nem csak ez van az oldalon sok más hasonlóan jó rendszer próbálja lekötni a felhasználókat. Itt is van rádió (ez mostanában nagy divat lett mindenhol), gyakoriak a friss hírek (szinte hetente egy) a chat webes és IRC felületről is elérhető. A torrentek száma 36.600 jelenleg, ezek közül 11.500 halott, ami elég szép számot jelent, majdnem 1/3-ad részt. A letöltési lista nagyon profin össze van rakva. A torrentek bőséges információkkal rendelkeznek, még az is látszik, ha egy filmet Oscar-díjra jelöltek vagy nyert is. A betöltődéssel sincs gond, szinte villámgyors a tracker. Kicsit kevésnek érzem a feltöltött torrentek számát, de a statisztikai adatok rendben vannak. Közel 200.000-es peer szám jut 25.000 aktív torrentre. Remélem, sokáig látjuk őket közöttünk, és nem csak nekem lesznek jó benyomásaim az oldalról, hanem még sok ezer másik embernek is.

14. Teracod

A tracker már öt éves lesz az idén. A kezdetek óta ők is sok mindenen átmentek voltak rossz periódusaik, de az utóbbi időben stabilizálódik az oldal működése. Jelenleg 70.000 felhasználóra jut 25.000 torrent. A perszám szintén jó hét közben még délelőtt is 150.000 felett van. A torrentek adatlapja attól függően van kitöltve, mennyi ideje van a feltöltőnek. Nyilván egy szerveres feltöltő esetén ne várjunk nagy extrákat. Az oldal betöltése gyors, nincs telerakva a főoldal mindenféle felesleges dolgokkal. A külső jó, de én azért megnéznék még pár stílust… Náluk nincs olyan túl nagy élet a chatfalon, mint máshol és híreket sem látni. Ez azt jelenti nem túl nagy az aktivitás a tracker életében. Kevés olyan változás van, amit feltétlenül publikálni kell. Nekem kicsit furcsa, hogy egy csomó extra dolog meg van vonva felhasználó rangnál, ilyen például a szavazás vagy a friss torrentek lista. Nem látom okát, ami miatt ezt korlátozni kellene egy ilyen alacsony rangnál. Remélem a következő látogatásom alkalmával már látok valamilyen jelentősebb változást.

15. Diablo

Meg mondom őszintén ide csak a statisztikai információk miatt lépek be. Most azonban nem rólam van szó, hanem arról, hogy a totálisan agyonreklámozott és spammelt oldalt mégis szeretik az userek. Van 125.000 torrent, aminek kétharmad része halott (nem tudni mi szükség 80.000 halott torrentre… mindegy...), és ehhez a 44.000 aktív torrenthez párosul a 400-450 ezres peerszám csúcsidőben. A torrentek adatlapjai jók, de bár mire kattintunk, először egy reklám felület ugrik fel, de sokszor még másodikra is és csak utána nyílik meg a rendes link. Őszintén szólva nem lepődnék meg, ha a tracker tulajdonosára lecsapna az adóhivatal, mert ami itt megy már túlzás. A trackeren lévő aktivitással nincs probléma, gyakoriak a friss hírek, játékok. A chaten is állandó az élet és az oldalhoz tartozó felhasználók jól érzik magukat, jókat beszélgetnek. Mindent egybe vetve felépítés terén jó oldalról van szó, ha levennénk, a negatívumokat véleményem szerint az első ötben lenne a helyük nem a lista vége felé. Most is inkább a kiváló statisztikai adataik, a jó seedelhetőség és a jó letöltési sebesség az, ami a listára behozta a trackert. Persze közrejátszik a felhasználók általános véleménye is, de ők inkább a le és feltöltést nézik nem pedig a töménytelen mennyiségű reklámot.

16. GigaTorrents

A második legrégebben alapított magyar torrent tracker. Én egyébként nagyon kedvelem az oldalt, de élt már meg szebb időket is. Sajnos a korábbi gondok még mindig nem múltak el. Mostanság már nem a feltörések és a leállások törnek borsot a felhasználók orra alá, hanem a feltöltött torrentek ellenőrzési rendszeressége. Látogatásaim alkalmával éppen feltöltő verseny van hirdetve, de amit a torrentekkel kapcsolatban látok hajmeresztő. Az átlagos idő mire ellenőrzésre kerül egy torrent (különösen délelőtt) két óra. De előfordul, mint ma is, hogy feltöltöttek egy torrentet délelőtt 09:19-kor, most délután 12:25-van és éppen ebben a percben lett ellenőrizve. A vicc az egészben, hogy a vezetők közben bejárnak az oldalra és a kb 40 feltöltésből egy-kettőt leellenőriznek. Ahogy én látom, mindenki kiválaszt egy-két torrentet, amivel meg tud birkózni és ellenőrzi. Később egy másik csinál másik kettőt, ez így megy egész délelőtt. Aztán a nehezebb feladatok (hibásak), megmaradnak egy hozzáértőre. Aki szintén nem mindig hozzáértő, mert gyakran látok hibásan ellenőrzött torrenteket. Így aztán gyorsan kijelenthető, hogy a Giga staff nem áll a helyzet magaslatán (még mindig), bár már javult a helyzet a néhány hónappal korábbihoz képest. A biztonság kedvéért csináltam néhány mintaképet szavaim esetleges későbbi igazolása érdekében, ha valaki meg kívánná cáfolni. A torrentekkel egyébként nincs baj én is szeretek feltölteni a trackerre. Gyorsan és jól lehet seedelni a visszaosztással sincs sok gond a szabályok pedig könnyen betarthatóak. A statisztika is ezt igazolja, bár a nemrég lezárt free reg nem dobott akkorát a peer számon mint vártam. Jelenleg negyvenezer felhasználóra jut 31.800 torrent, amiből 8900 halott vagy seedeletlen. A tracker megjelenése jó, reklámok szerencsére nincsenek és várhatóan nem is lesznek, ez jelentősen dob az oldal megítélésén. Itt még él a régi hagyomány nem reklámozunk senkit, nem nyúljuk le a felhasználókat, a torrent ingyenes és maradjon is az.

17. BigTorrent

Regisztrációs adatokat nézve ez az oldal is a tip 10 tracker közé tartozik. Ez és a statisztikai adatok azok, amik vonzóvá teszik a felhasználók számára. Több jó tulajdonságot nagyon nem is tudok elmondani. Náluk is komoly gondok vannak a staff rátermettségét és hozzáértését nézve. Arról nem is beszélve, hogy a tudás béli hiányosságokat kitiltással próbálják megoldani. A különböző torrentes fórumokat böngészve a BigTorrent topicok szinte kivétel nélkül a jogtalan kitiltások miatti reklamációkkal vannak tele. Az oldal egyébként jó megjelenésű, könnyen kezelhető. A torrentek adatlapjain minden lényeges információ rendelkezésre áll. Jelenleg 30.000 torrent áll rendelkezésre, ami 200-250.000-es peerszámot eredményez. Egyszer talán megéljük, hogy itt sem a problémákról lehet hallani, hanem, hogy valami nagy változás állt be az oldal életében. Persze a felhasználók most is szeretik, igaz egyre kevesebben. Ez most a listánk 17-ik helyére volt elegendő.

18. Dangerous

A dangerous egy olyan oldal, amelyik még a fiatalabb trackerek közé tartozik, de már így is feltűnhetnek a legjobbak között. Az oldal azoknak, akik szeretik a különleges megjelenéseket melegen ajánlott. Extravagáns és modern külsőbe bújt tracker. Én egy kicsit túlzásnak tartom a főoldalt, felesleges szerintem például az időjárásjelző panel. A pay-pal támogatási bannert persze tudjuk, miért van kint. Mellesleg az oldal tele lett egy csomó üres kiadásra váró reklám felülettel is. Ezen az oldalon is előfordulnak hiányosságok a torrentek ellenőrzése során, úgy, mint másik oldalakon. Éppen friss feltöltés a

A.hobbit.Varatlan.utazas.2012.iNT.CUSTOM.DVDRip.HUN.XviD-MDUB torrent.

A szabályzat szerint

Eredeti releaseket változatlan formában tedd fel!
Ellenkező esetben törölve lesz a torrent!
(NE változtasd meg az NFO-t és a torrent szerkezetét!)

a torrent szerkezete így néz ki:
A.hobbit.Varatlan.utazas.2012.iNT.CUSTOM.DVDRip.HUN.XviD-MDUB.avi 1.39 GB
A.hobbit.Varatlan.utazas.2012.iNT.CUSTOM.DVDRip.HUN.XviD-MDUB.srt 2.89 KB
A.hobbit.Varatlan.utazas.2012.iNT.CUSTOM.DVDRip.HUN.XviD-MDUB.nfo 1.23 KB

Vagyis hiányzik az eredetileg a mappában lévő .sfv fájl és a sample is. A release hiányosan lett feltöltve, a moderátor nem ellenőrizte rendesen és hiányosan lett elfogadva. Egyébként 17.200 torrent van az oldalon, ebből 12.700 aktív, 4500 halott szintén csak 1/3 részes eloszlásban. Ez a 12.700 aktív torrent 40-50 ezres peer számot termel az oldalnak. A torrentek adatlapjai mutatósak kellő információval rendelkeznek. Van itt is bónuszpont rendszer, amit át is utalhatunk ismerőseinknek vagy hasznos funkciókra, esetleg meghívóra válthatunk be. Amennyiben a sok reklám felület kiadásra kerül sokat fog rontani az oldal összképén, de egyenlőre komolyabb hibákat, ami a felhasználók szemében negatívan csapódna le nem látok.

19. PREtorians

A PREtorians már nem mai tracker (2006-ban alapítva) és már megélt szebb napokat. Jelenleg úgy tűnik éppen, hogy életben tudnak maradni. Először azt hittem nem jól látok, amikor a letöltési listára kattintottam, mert az utolsó feltöltött torrent négy nappal ezelőtti… Tehát, aki friss tartalmat akar letölteni, az ne itt keresse. Összesen 20500 torrent van az oldalon, de ebből 7800 halott, ami több mint 1/3-os részarány. Amíg van seeder egy torrenten az első napokban addig, ha lassan is, de letölthetünk mindent. Utána kezdődnek a problémák, mert a visszaosztás nehézkes. A torrentek adatlapjaival nincs gond, mindent megtalálunk rajta, ami szükséges. Náluk is működik a seedbónusz rendszer. A reseedért például igen szép számú bónuszt lehet kapni ugyan úgy, ahogy a torrent feltöltésért. Kicsit furcsa, hogy mindezek ellenére ilyen kevés számú torrent kerül fel, még furcsább, hogy gyorsan ki is halnak. Pedig a feltételek adottak lennének a jó arányjavításhoz, mert a seedbónuszból befolyt pontokat, akár feltöltésre is be lehet váltani az a segítségével.

20. BitWare

Egy újabb tracker, amelyik a jól ismert TBDev motort használja sok másik oldalhoz hasonlóan. Ennek köszönhetően a funkciók zöme is hasonló. Ugyan jelenleg elég kevés 11.900 torrent található az oldalon, ami 30-40.000 körüli peer számot eredményez. Az aktív torrentek száma ugyan úgy 11.900, mint az aktív és inaktív együtt, de van 4100 halott torrent is. Ebből nehéz leszűrni, hogy pontosan mennyi torrent is van valójában… Minden esetre a 47.600 felhasználóhoz képest ez elég kevésnek mondható. A seeder nélküli torrentek viszont már a feltöltés másnapjától kezdve előfordulnak. Vannak olyan torrentek, ahol volt három letöltő egy napon belül, de seeder már nincs. Ez a jelenség leginkább a pár ezres felhasználói bázissal rendelkező oldalaknál fordul elő. Sokan szeretik a trackert annak ellenére, hogy nincs nagy élet az oldalon. A chatfalon hét közben délelőttönként szinte alig van élet. Nincsenek friss hírek sem nem tudni sok mindent az oldalon végzett fejlesztésekről sem. Ami információt össze lehet szedni róluk az a fórum. Éppen ezért a helyezésük nálam az utolsó helyre volt elég.