Kedves látogató! Regisztrált felhasználóként nálunk alanyi jogod a reklámmentesség. Hát csatlakozz hozzánk, hogy az oldal minden funkciója elérhető legyen számodra és hogy zavartalanul használhasd is azokat: Ingyenes fiók létrehozása

Kesztyűs kézzel bánna a kormány a magyar torrentezőkkel

Devil képe

Az új büntető törvénykönyv tervezete szerint nem büntethető az, aki nem üzletszerűen használja a fájlmegosztó szolgáltatásokat. A filmeket, zenéket és szoftvereket nagy tételben megosztókat ugyanakkor továbbra is börtön fenyegetné. A határ félmilliós kárnál van meghúzva.

A Parlament honlapján is publikált T/6958. számú törvényjavaslat (megnyitás PDF-ben) a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását célozza, és elfogadása esetén megváltoztatja az internetes fájlmegosztó szolgáltatások, így többek közt a Bittorrent-alapú letöltőoldalak használóinak jogi megítélését. A módosítás nem legalizálná, hanem dekriminalizálná a zenék, filmek és szoftverek nem kereskedelmi célú internetes megosztását. Ez azt jelenti, hogy a fájlmegosztó szolgáltatások nem üzletszerű használata a jövőben nem minősülne bűncselekménynek. Bár a nagyüzemben, vagy haszonszerzés céljából jogsértő tartalmakat terjesztőket a jövőben is komolyan büntetnék itthon, jogvédők szerint a módosításnak csupán a szándéka jó, a megvalósítása egyáltalán nem tökéletes.

Nem legalizálják a torrentezést

A törvényjavaslat indoklásában olvasható megfogalmazás szerint a peer-to-peer technológiát használó megoldások - amilyen például a Bittorrent - használata során a fájlok letöltésével egyidejűleg szükségszerűen a tartalmak másoknak való hozzáférhetővé tétele is bekövetkezik. Bár ez a törvényjavaslat értelmében a filmek, zenék vagy szoftverek internetes megosztása továbbra is jogsértő tevékenység maradna, ilyen tevékenységért senkit sem lehetne büntetőjogilag felelősségre vonni, azaz például börtönbüntetésre ítélni.

Mindez azonban egyáltalán nem jelentené a torrentezés legalizálását, csupán dekriminalizálja azt - magyarázta az [origo]-nak dr. Tóth Péter Benjamin, az Artisjus szerzői jogvédő szervezet kommunikációs vezetője. Tóth elmondta, hogy egy film vagy zeneszám saját célra való letöltése jelenleg sem jogsértő - és a jövőben sem lesz az -, viszont a tartalmak mások számára interneten való hozzáférhetővé tétele - tehát terjesztése - jelenleg is törvénybe ütköző tevékenység. Szoftverek esetén a letöltés és a terjesztés egyaránt illegális.

A Btk. módosítása után a tartalmak megosztása - ami például a Bittorrent használata során automatikusan megvalósul - továbbra is jogsértő marad, de büntetőjogilag nem lehet felelősségre vonni az ezt elkövetőket. Ez azonban nem zárja ki azt, hogy a jogtulajdonosok ne indítsanak ellenük polgárjogi pert, amelynek keretében a kiesett bevételek megfizetésére kötelezhetik őket.

Félmillió forint értékű warezért már lesújtanának

A javaslatban leírtak alapján a kizárólag személyes célokat szolgáló szerzőijog-sértések esetében indokolatlan lenne a felhasználók tömeges büntetőjogi felelősségre vonása. Ugyanakkor ha valaki azért oszt meg médiafájlokat vagy szoftvereket a világhálón, hogy ezzel közvetlen vagy közvetett módon pénzt keressen, a tervezett Btk.-módosítás után is szabadságvesztést kockáztat majd. A büntethetőséget azonban csak akkor lehetne elkerülni az új szabályok értelmében, ha az internetes javak megosztásával a felhasználó nem okoz félmillió forintnál nagyobb vagyoni hátrányt a szerzői jogtulajdonosoknak.

A törvényjavaslat szövegezéséből azonban nem derül ki részletesen, hogy mi minősül vagyoni hátránynak - tehát egy film letöltése vagy csak megosztása mikor számít annak. Az előbbi esetben ugyanis akár egy kevéssé aktív torrentező is könnyen elérheti a félmilliós értékhatárt, hiszen egy-egy zenei album értéke négy-ötezer forint, egy nagyfelbontású filmé nyolc-tízezer forint, de egyszerűbb szoftvereké is lehet százezer forintos tétel.

Csak egy gesztusértékű lépés

Bodó Balázs, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hazai internetes letöltéseket is vizsgáló médiakutatója szerint a Btk. módosítása gesztusértékű lépésnek tekinthető, mert a magánfelhasználók eddig sem voltak sem a jogvédő szervezetek, sem pedig a hatóságok célkeresztjében: a nyomozóhatóságoknak célszerűbb a nagy halnak számító terjesztőket célba venniük.

Bodó ugyan pozitívumnak tartja, hogy a tervezett Btk.-ban külön kimondják, hogy a torrentezés alapvetően nem bűncselekmény, azt azonban furcsállja, hogy például az egyre inkább zsákutcának tekintett másolásvédelmi megoldások kijátszását továbbra sem engednék semmilyen formában.

A szándék jó, a megvalósítás nem

Az Artisjus alapvetően egyetért a Btk. módosításának szándékával, mivel a jogvédő szervezet szerint sem szabad büntetőjogi harcot folytatni kultúrafogyasztók ellen - mondta az [origo]-nak Tóth Péter Benjamin. A jogvédő szervezet szerint azonban a törvényjavaslatban komoly hibák is vannak, ami Tóth szerint annak eredménye, hogy megalkotói egyáltalán nem konzultáltak annak megalkotásakor a hazai szakmai szervezetekkel. Az Artisjus szerint a javaslatban foglaltak a fájlcserélő hálózatoknál jóval szélesebb körre terjednek ki, ami megnehezíti majd például a hamis szoftverek terjesztőinek, de akár az illegális kábeltévék működtetőinek felelősségre vonását is. Az Artisjus kommunikációs vezetője szerint a tervezetben homályos fogalmakat használnak, ami a jövőben ez alapján eljáró bíróságok számára bizonytalan helyzetet eredményezhet.

Straub Ádám|2012. 06. 06., 15:54|Utolsó módosítás:2012. 06. 06., 16:27
http://www.origo.hu/techbazis/20120606-nem-tekintene-bunozoknek-a-hazai-...

Darwina képe
Darwina
Offline
Kezdet: 2012-04-18
Amit erről gondolok.

Valóban, üzletszerűséget én sem preferálom.
Ellenben meglepődtem a hírt olvasva. Előzetesen arra számítottam, olyan üldözés lesz, mint amilyenre még nem volt példa. (Ismerve előző évek álláspontját.)
Ennek viszont olyan kicsengése van, hogy a felhasználók nem lesznek üldözöttek, azaz akik letöltenek. Szerintem túl nagy pénz van még így is az adathordozók jogdíjából. Illetve ha torrentezést elveszik, lincselés lenne. Gondolják, ha nincs pénz mozira, legalább csöndben van, amíg megnézi otthon a filmet.
Meg mekkora baklövés lenne abban a világban, amelyben percek alatt lejön egy dvd. Nem lehetne torrentezni, nem kellene ilyen sávú net. Szolgáltatók beadhatnák a törölközőt, ha mindenki visszaváltana alapcsomagokra...Több érdeket sértene, ha nem váltottak volna engedékenyebb módra.

Viszont ez így túl szép, hogy igaz legyen, ezért szerintem módosítva lesz még például:
- Internetadó (adatforgalom függvényében)
- Adathordozók árának növelése

szittyaninja képe
szittyaninja
Offline
Kezdet: 2012-05-10
félmilla

csinálok egy oldalt (hipotetikusan)
kiteszek rá 1, azaz egy darab torrentet. Ami mondjuk nem szoftver (mert tilos), legyen film, legyen BluRay, legyen 10'000Ft értékű.
Akkor 49 ember leszedheti és senki nem megy kóterbe, az ötvenedik meg bejuttat ügyesen a kaptárba? ez vicc.

guzu képe
guzu
Offline
Kezdet: 2011-12-31
ez a lényeg

"Ez azt jelenti, hogy a fájlmegosztó szolgáltatások nem üzletszerű használata a jövőben nem minősülne bűncselekménynek. "

Szerintem a többségre ez vonatkozik,és ez a lényeg!

kisspista képe
kisspista
Offline
Kezdet: 2012-03-25
Szép, mit nem mondjak

Na asszem felmondom a seedszervert.
Gratulálok a kormánynak.

bedy képe
bedy
Offline
Kezdet: 2012-02-19
hát azért

hát azért! minden jóba beleszólnak ami a népnek ingyen van vagy jó neki, undorító hogy államot tönkreteszik és még irányítani sem tudják és közben erre is gondjuk van, gratulálok.
mi fog még következni mire fognak még rámászni.

személyes maszturbációs adó.díj 120FT

aki árulja had vesszen! aki magának szedi ahhoz senkinek semmi köze! így lenne a jó.

zalaapati112 képe
zalaapati112
Offline
Kezdet: 2011-07-31
fél milla

És hogyan ellenőrzik le Ft-összegben

bedy képe
bedy
Offline
Kezdet: 2012-02-19
ár

majd a hasukra csapnak, mind minden másban,

Atlantisz képe
Atlantisz
Offline
Kezdet: 2010-08-02
árbesorolás

[quote=zalaapati112]És hogyan ellenőrzik le Ft-összegben[/quote]

Gondolom a médiafájloknak vagy szoftvereknek van valami árbesorolása , az alapján , de pontosan én sem tudom.

Atlantisz képe
Atlantisz
Offline
Kezdet: 2010-08-02
Csináltak is

Csináltak is valamit meg nem is mint oly sok más területen .Nem látok nagy változást de mindenesetre lehetne rosszabb is , félmillió forint értékű warezért már lesújtanának ez nekem kicsit zavaros most akkor csak azt kell nézni ne lépje át a félmilliós határt . :)

Devil képe
Devil
Offline
Kezdet: 2011-07-02
re:csináltak is

A fél millás összeget, szerintem csak el rettentő példának hozták fel! Mégis, hogy tudnák kiszámolni? :D Kiszállnak az ürgéhez és közben a neten nézik az árakat a lemezeknek, a másik számológéppel számolja? :D
Jó vicc ez a fél milla