Kedves látogató! Regisztrált felhasználóként nálunk alanyi jogod a reklámmentesség. Hát csatlakozz hozzánk, hogy az oldal minden funkciója elérhető legyen számodra és hogy zavartalanul használhasd is azokat: Ingyenes fiók létrehozása

Itt a legújabb botrányos internettörvény-tervezet

Atlantisz képe

Amikor a Facebooktól a Google-ön át a Wikipediáig terjedő, sok millió felhasználó által támogatott online lázadás célt ért, és az amerikai képviselőházban a szavazásig sem jutott el a Stop Online Picacy Act törvény tervezete, csak a legoptimistábbak hihették, hogy a szórakoztatóipari lobbi nem próbálkozik valamikor újra hasonlóval. Ez az idő máris újra eljött, az internetezők újabb közellenségének neve ezúttal PCFIPA HR 1981, azaz Protecting Children From Internet Pornographers Act.

Ahogy a SOPA esetében kalózkodás elleni fellépés mögé rejtett szándék az online tartalmak cenzúrázási lehetősége volt, a gyerekpornó-ellenes törvénytervezet esetében (amit egyébként ugyanaz a texasi republikánus képviselő, Lamar Smith nyújtott be, mint a SOPA-t) sem egyértelmű, hogy valóban csak ennyi lenne a cél, sőt, a javasont eszközök megint csak azt sugallják, hogy ez csak az ürügy az internet fölötti nagyobb kontroll megszerzéséhez. A kritikusok a javaslatot a Nagy Testvér-törvény gúnynéven emlegetik, és azt mondják, valójában az általános, mindenki ellen bevethető online lehallgatás törvényi felhatalmazását adja az állam kezébe. Pontosabban az FBI-hoz hasonló U.S. Marshals szövetségi bűnüldöző iroda kezébe, ennek a szervezetnek az ügynökei használhatnák a törvény által biztosított korlátlan online lehallgatási eszközöket.

Index.hu 2012. február 21., kedd 13:17

A törvény a gyerekpornó veszélyére hivatkozva figyelné meg és gyűjtene adatot az összes internetezőről, és arra kötelezné az internetszolgáltatókat, hogy minden egyes előfizetőjükről legalább 18 hónapra visszamenőleges nyilvántartást vezessenek, feljegyezve az összes ip-címet, ahonnan adatforgalmat generált a gépük, minden oldal címét, amit meglátogattak, minden online kommunikációját, legyen az email, cset vagy közösségi oldalon át küldött üzenet. Hasonló adatbázist kellene nyilvántartani az online pénzmozgásokról, és a telefonhívásokról is, és ezeket az adatokat a hatóságok kérésére az érintett felhasználó értesítése nélkül kiadni. A netszolgáltatókon felül az egyes weboldalak fenntartóinak is hasonló adatbázist kellene építeniük minden egyes látogatójukról.

Mindez jogvédők szerint ütközik az amerikai alkotmány negyedik kiegészítésével, ami szerint senki ellen nem lehet megfigyelést, adatgyűjtést, házkutatást végezni, de még kikérdezni sem, bírói végzés nélkül. Ráadásul a technikai megvalósítása is roppant nehéznek, egyes esetekben pedig egyenesen kivitelezhetetlennek tűnik, és minimum óriási plusz terheket róna a szolgáltatókra az adatbázisok tárolása és karbantartása.

Az eltűnt és bántalmazott gyerekekkel kapcsolatos ügyekkel foglalkozó amerikai hivatal becslése szerint Amerikában 750 ezer körülire tehető azoknak a száma, akik kiskorúakkal kapcsolatos, szexuális bűncselekményekbe keveredtek, ez a teljes lakosságnak kevesebb mint három ezreléke. A törvény az ő esetleges online tettenérésük reményében, illetve ezzel takarózva kémkedne a többi 99,76 százalék után is, állítják a tervezet ellenzői.

A PCFIPA vitájára és szavazására egyelőre nincs dátum kitűzve a képviselőházban, de az előzetes információk szerint egyelőre úgy tűnik, hogy élvezi a többség támogatását. Ez persze önmagában még semmit nem jelent, a SOPA esetében is megvolt ez a támogatottság, ami az online demonstrációk napján pár óra alatt olvadt el, majd fordult ellenzésbe a képviselők között.