Jog

Holland tanulmány a fájlcserélés állapotáról

A holland Információs Jogi Intézet (hagyományosan csak IViR) munkatársai, Joost Poort és Jorna Leenheer 2012 végén publikálta "File Sharing 2©12" című kutatási anyagot, melyben a legális tartalomfogyasztás és a fájlcserélés holland állapotait vizsgálták egy közvélemény-kutatásra adott több mint 2000 válasz alapján.

Címkék: fájlcsere, filmipar, Hollandia, IVIR, könyvipar, szoftver, zeneipar, Jog

Módosul a szerzői jogokról szóló törvény

2013 Június 1-től módosul a Btk 385§-a a szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó törvénycikkelye

Idén év közepén lép életbe a szerzői jogokról szóló törvény módosításáról létrehozott Btk rendelet. Számunkra nagyon fontos részek kerültek bevezetésre, amit érdemes alaposan áttanulmányozni, majd véleményezze mindenki kedvére.

Címkék: Belföld, Módosul szerzői jogokról szóló törvény, szerzői jog, torrent törvény, Jog

330 milliós büntetés 10 pornó film megosztásáért

Illinois állam bírósága a valaha volt legnagyobb pénzbírságról döntött a fájlcserélőperek történetében: tíz film bittorrentes megosztásáért 1,5 millió dollár (közel 330 millió forint) büntetést kell fizetnie a vádlottnak, Kywan Fishernek.

Címkék: büntetés, pornó megosztás, Külföld, Jog

Három film letöltését engedi az új Btk.

A jövő nyáron hatályba lépő új büntető törvénykönyv a magánfelhasználást akarná engedni, de nem hagy nagy mozgásteret.

Címkék: Belföld, büntetőjog, fájlcsere, illegális letöltés, Magyarország, szerzői jog, Jog

Elfogadták az új Btk.-t

A magyar Országgyűlés - sajnos ismét csak egy rapid, a szakmaiságot csekély mértékben tükröző eljárás után - elfogadta a Büntető törvénykönyvről szóló új törvényt, vagyis a Btk.-t. A korábbiakban már többször értekeztem ennek várható tartalmáról, a zárószavazást követően mégis indokoltnak látom még egyszer hangsúlyozni az ezzel kapcsolatos véleményemet.

Címkék: büntetőjog, fájlcsere, Magyarország, szerzői jog, T/6958, Jog

Lefoglalták a TurulTracker-t

A mai napon (2012.07.11), a NAV felszólította a szerver tulajdonosát, hogy minden adatot szolgáltasson be amit a turultracker.eu domain alatt talál.
A szervek blokkolták a szerver elérést ugyan, de a merevlemezt sikerült eltüntetni, így senkinek sem kell aggódnia. Ezek az események reggel 9-kor történtek.
A szerver nem volt névhez kötve, így a tulajdonosok sem néznek fenyegetés elé, ezért valószínűleg hamarosan újra indul az oldal.
A szolgáltató kérte nevének elhallgatását, így most ezt nem tesszük közzé. Annyi viszont biztos, hogy itt semmilyen más torrent oldal/tracker nem üzemelt.
A dolog külön pikantériája, hogy a TurulTracker külföldi proxyszervereket használt, mégis megtalálták és a NAV elvitte a gépet a tulajdonos odaérte előtt!

Címkék: asva, Belföld, lefoglalás, nav, razzia, turul torrent, turul tracker lefoglalás, turultracker, Jog

A torrentezett filmek moziban is kaszálnak

Mindenhonnan azt hallani, hogy a torrentezés megöli a filmgyártást, holott Hollywood a megemelt 3D jegyáraknak köszönhetően évről évre megdönti a saját bevételrekordját. Számolgattunk egy kicsit és egy nem túl meglepő felfedezést tettünk: 2011 legtöbbet kaszáló filmjei a bevételkiesést okozó torrentezőktől függetlenül is óriási mozis bevételeket termeltek. Táblázathegyek.

Címkék: mozi, Mozi bevétel, torrent filmek moziban, torrent mozi, Külföld, Jog

Kiadhatják az adatainkat a jogvédőknek az internetszolgáltatók

Az Európai Bíróság a kiadók kedvében járt a döntésével, amelynek Svédországban komoly következményei lehetnek.

Címkék: Európai Bíróság, kalóztevékenység, Jog

Az Anonymous átírta a magyar alaptörvényt

Magukat a magyar Anonymous tagjainak nevező hekkerek átfogalmazták az Alkotmánybíróság honlapján található alaptörvényt.

Címkék: Anonymous, Az Anonymous átírta az alaptörvényt, Belföld, feltörés, Jog

A SABAM v. Netlog döntés is a közvetítő szolgáltatóknak kedvez.

A SABAM v. Netlog döntés is a közvetítő szolgáltatóknak kedvez
A Scarlet v. SABAM ügyben az Európai Unió Bírósága a belga internetszolgáltatónak kedvezett. A múlt héten meghozott SABAM v. Netlog döntés e kedvező döntést a tárhely-szolgáltatókra is kiterjesztette. Persze nem jött még el a "Kánaán" a közvetítő szolgáltatók számára, de az Európai Bíróság döntése kiváló iránymutatást ad arra nézve, hogy az online szerzői jogsértésekkel szembeni fellépésnek egyensúlyban kell tartania a szerzői jogosultak, a közvetítő szolgáltatók és a felhasználók érdekeit.

Címkék: digitális szerzői jog, elektronikus kereskedelem, Európai Bíróság, Európai Unió, Netlog, SABAM, Scarlet, Jog