Sokkolta a fiatalokat a Red Bull hatása

Györgyi91 képe

Egy ausztráliai tanulmány szerint károsíthatja a szívet, ha valaki túl sok Red Bullt iszik. A kísérlet alanyait annyira megdöbbentették az eredmények, hogy sokuk azóta nem hajlandó fogyasztani az energiaitalból. A gyártó szerint terméke egyáltalán nem veszélyes.

Az Adelaide-i egyetem és kórház közös vizsgálatában harminc, 20-24 éves egyetemi hallgató fogyasztott a világszerte népszerű energiaitalból.

A kutatók szerint már egyetlen doboz Red Bull is növelte a vér alvadékonyságát és a vérrögök kialakulásának veszélyét. A vérnyomás és az erek állapotának felmérése után úgy fogalmaztak, hogy ha egy egészséges ember megiszik egy doboz Red Bullt, akkor állapota hasonlóvá válik egy keringési rendellenességekkel küzdőéhez.

Scott Willoughby, az egyetem keringési kutatóközpontjának munkatársa szerint az eredmények riasztóak, és ezek alapján az idősebb, keringési betegségben szenvedőknek mindenképpen kerülniük kellene a túl sok Red Bull fogyasztását.

Az eredmények sokkolták a harminc résztvevő diákot, akik közül néhányan korábban akár nyolc doboz energiaitalt is megittak egy éjszaka, hogy fenn tudjanak maradni tanulni. A hatás megismerése óta sokan nem hajlandók többet fogyasztani belőle.

Scott Willoughby szerint további, nagyobb mintán elvégzett vizsgálatra lenne szükség, hogy tanulmányozzák a koffein és a taurin nevű aminosav együttes hatását. Ez a két anyag az energiaitalok jellemző összetevője, a Red Bull például dobozonként 80 milligramm koffeint tartalmaz, körülbelül annyit, amennyit egy csésze erősebb kávé.

A gyártó szerint biztonságos

A Red Bull visszautasította, hogy 143 országban forgalmazott terméke veszélyes lenne. A vállalat közleménye szerint már számos vizsgálat igazolta az energiaital biztonságosságát, a központ ugyanakkor kiértékeli az ausztráliai eredményeket.

"A vizsgálat nem mutatott ki olyan hatást, ami túlmenne egy csésze kávéén. Az eredményre számítani lehetett, és a normális határokon belül maradt" - fogalmazott a Red Bull ausztráliai szóvivője.

A "Red Bull szárnyakat ad" szlogennel reklámozott energiaitalt a nyolcvanas években fejlesztették ki Ausztriában. A termék sikerét mutatja, hogy tavaly világszerte 3,5 milliárd doboz Red Bullt adtak el. A csomagolásra egyébként most is rá van írva, hogy nem ajánlott napi két doboznál többet fogyasztani belőle.

http://inforadio.hu/hir/eletmod/hir-219626