Google adatgyűjtés

Atlantisz képe

Tipp: így állítsuk le a Google adatgyűjtését.

Március elsejétől életbe lép a Google új adatgyűjtési szabályzata a hozzá tartozó, felújított végfelhasználói szerződéssel. A dolog lényege röviden: minden keresésünk, meglátogatott weboldalaink, internetes aktivitásunk (pl. Google+) és az általunk megnézett/keresett Youtube videók eltárolódik, és a Google egy központi adatbázisban elemzi, majd használja ezeket.

Eddig is volt hasonló, nem voltak azonban összekötve (Youtube-os kereséseink és netes kereséseink adatbázisa különböző volt). Az új irányelveket valószínáleg már elfogadtuk, ha mégsem akkor azóta már nincsen Gmail postafiókunk és a Chrome-ot is leszedtük… Szerencsére van rá lehetőség, hogy mindettől megszabaduljunk: csak üssük be a böngészőbe, hogy

https://www.google.com/history

A megjelenő oldalon válasszuk kereséseink logját fogjuk látni, valamint egy „internetes előzmények törlése” gombot. (Angol verzióban „remove web history” gomb). Kattintsunk rá, majd erősítsük meg, és máris eltűnnek a tárolt adatok. A törlés egyidejűleg le is állítja a sokat támadott új, Google „adatgyűjtögető” funkciót, ezt a lap tetjén található, kék „folytatás” gombra kattintva tudjuk később elindítani, ha valamilyen oknál fogva mégis szeretnénk, hogy a Google figyelje nettezésünket.

Techline 2012.02.26., 13:00

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.

Fáraó
p, 2012-03-02 20:49
Fáraó képe

A telepített programok nem a google naplózását törlik hanem a böngésző által folytatott naplózásokat, keresési előzmények stb. Ezek az adatok nem kerülnek senki kezébe, csupán arra szolgálnak hogy a böngésző a legközelebbi keresésnél felajánlhassa azokat, hátha újra rá szeretnél keresni.

A google webszervere naplózásáról van itt szó. Így azt csak a cikkben leírt módon lehet eltávolítani.
Mellékesen megjegyezném hogy a legtöbb weboldal (még ez is) folytat valamiféle naplózásokat. Pl.: bejelentkezéskor használt IP cím stb. ezek ellen nem tudsz védekezni. Ezek a weboldal jobb és biztonságosabb működéséhez kellenek.

A google esetében pedig azért, hogy célzott hirdetéseket tudjon számodra megjeleníteni. Vagyis olyan reklámok jelenjenek meg, amik feltehetően jobban érdekelnek téged.

trebit
k, 2012-02-28 13:00
trebit képe

Engem nem érdekel ez e riogatás. Amíg nem adja ki 3. félnek a Google addig gyűjtheti az adatokat. A keresési előzményeimben én is szoktam keresni így elég hasznos. A villogós reklámokat blokkolom a böngészőben. A Google szolid kis hirdetései meg nem zavarnak. Úgy is csak a gmailben találkozok vele.

Advance system care pro csak a böngészési előzményeket/cookiekat stb törli. Nem sok köze sincs a Googlenél tárolt adatokhoz. Úgy is újra csinálja a cookiekat mikor fellépsz egy oldalra.

mrsz (nem ellenőrzött)
k, 2012-02-28 11:35
mrsz képe

Sziasztok!

Én egy ideje telepítettem a böngészőbe a ghostery nevű plugint, ha akarom minden oldalnál kidobja, hogy miket blokkol. Most például ezt:
Facebook Connect
Facebook Social Plugins
Google +1
persze nem tudom, hogy ez mennyire megbízható.

pipus
v, 2012-02-26 14:55
pipus képe

Hát igen,én is hallottam,hogy a Google gyűjt,de sajna az az igazság,hogy a szoftver gyártok többsége úgy gyártja a szoftvereiket,hogy azok dobálják nekik az adatokat!És azt meg,hogy mire használják,csak remélni tudjuk,hogy nem rossz célra!

faust10
v, 2012-02-26 14:17
faust10 képe

Sziasztok.

Most lehet hülyeséget irok.
De én használom az Advance system care pro nevű progit.
Ami ugye takaritgat a gépen, én úgy vettem észre hogy a google által mentett oldalak adatok is törlödnek.
Ugyhogy szerintem ez is bevethető.

stilusválasztó