2338 százalékkal emelkedett a pendrive-ok adóterhe Németországban

A német kormány a zeneipart támogatja, feltételezve, hogy a vásárlók kalózok.

Az üres adathordozókra kivetett különadóra soha nem gondolhattunk kellemesen; és nem csak azért, mert adó, hanem mert meglehetősen bizarr fajtáról van szó. Az általános forgalmi adó mellett Németország is alkalmazza ezt a különsarcot, minden üres adattároló esetében.

Az említett adónem az audiokazetták megjelenése óta létezik, ugyanis az ilyen adathordozók állítólag negatívan hatnak a zeneipari eladásokra. Természetesen az is abszurdnak tűnik, hogy a fényképezőkhöz vásárolt memóriakártyák esetében meg kell fizetni ezt a sarcot. Az adót azonban nem törölték el Németországban - sem -, éppen ellenkezőleg: jelentősen megemelték.

A 4 gigabájtos méretig kapható flash meghajtók esetében eddig 0,1 dollárt kellett pluszban fizetni - ez most 1,93-ra emelkedett, ami 1850 százalékos növekedésnek felel meg. A 4 gigabájt fölötti adattárolóknál még rosszabb a helyzet, ugyanis itt a 0,1 dollár 2,42-re nőtt, ami már 2338 százalékos ráadást jelent.

A döntés oka sajnos egyszerű: a német kormány úgy döntött, a zeneipar szereplői mellé áll, és ezzel a bevételi forrással igyekszik kompenzálni a kiadók kalózkodás miatt vélt kárait. Még akkor is, ha olyan adathordozóról van szó, amelyre nem kerül majd zene. A német vásárlókat gyakorlatilag ok nélkül sújtották ezzel a lépéssel, és egyben mindenkit kalóznak bélyegeztek meg.

Szerző: Harangi László 2012. június 08.
http://pcworld.hu/2338-szazalekkal-emelkedett-a-pendrive-ok-adoterhe-nem...