eStone összegzés!

Dark Angel képe

Sziasztok! Azt hiszem ideje megírni az erkölcsi tanulságot ha egyáltalán létezik olyan. A dolog ugye ott kezdődött, hogy bizonyos személyek olyan anyagokat juttattak el szerkesztőségünknek, amikhez csak is egy belső ember férhetett hozzá.

Felmerül hát a kérdés, hogyan történhetett ez meg? kik ezek az emberek és miért csinálják mindezt? Az estone azt a választ adta, hogy egy bukott moderátor bosszúhadjárata az egész.

Ezt követően özönleni kezdtek a kommentek és az üzenetek és mi ismét a mónika show-ba találtuk magunkat. Igazából lehetett volna moderálni, 1-2 kifejezést magyarra fordítani, de én úgy gondolom, hogy mindenki csak magát minősíti. Szépen felöltöztethetsz egy disznót, de az akkor is a sárban fog dagonyázni. Szóval kár szépíteni rajta, inkább mindenkit olyannak mutatunk meg amilyen.

Nekem az a véleményem, hogy ennek az egésznek nem szabadott volna megtörténnie. A jogvédők egyik visszatérő érve a torrent oldalak ellen, hogy nem a hatályos jogszabályok szerint működnek ezek a közösségek. Erre azt szoktam válaszolni, hogy attól még vannak szabályok, és bizony jól működnek.

Hiszen milyen társadalom az, amit csak a büntetés tart távol a bűntől? Egy normális közösség képes önmagát megvédeni, fenntartani. Olyan szabályokat meghozni, amik értünk, a közösségért vannak.

De amikor olyat látok, hogy személyes adatok kerülnek ki, és megy a véget nem érő anyázás, akkor kicsit elgondolkodok. Hiszen bárkinek lehet oldala, és senki sem kötelezheti arra, hogy a józan ész szabályait kövesse.

Az eStone torrent oldalnak bizony felelőssége van abban, hogy milyen embereket ültet be a staffba. Kik lesznek azok a moderátorok és adminok, akikre mi, felhasználók rábízhatjuk magunkat.

Külön érdekesség, hogy többnyire a felhasználók azok, akik a védelmükbe vették az oldalt. Sőt, volt aki azt kérte adjunk időt, esélyt az oldalnak. De valljuk be ennek csak akkor van értelme, ha ők maguk tudják azt, hogy miben is hibásak. A jó vezető ismérve, hogy képes vállalni a felelősséget.

Kíváncsian várjuk, hogy milyen irányba mozdul el a jövőben az eStone. Végezetül megosztanék veletek egy hatperces videót. Ha már a felhasználókat képviseljük, hát engedjük beszélni őket:

https://www.youtube.com/watch?v=-Uk2erPqzB8

 

Az ehhez hasonló életképek együtt alkotnak meg egy torrentes közösséget. Ezek a történetek sokszor a kívülállóknak láthatatlanok maradnak.  Egyéni sorsok, érdekes történetek, mind mind összefonódva egy véget nem érő körforgásba. Azt hiszem ezt jelenti egy kalóz közösség aktív tagjának lenni. Kicsit veszélyes, néha  dedós, de a miénk.