Kedves látogató! Regisztrált felhasználóként nálunk alanyi jogod a reklámmentesség. Hát csatlakozz hozzánk, hogy az oldal minden funkciója elérhető legyen számodra és hogy zavartalanul használhasd is azokat: Ingyenes fiók létrehozása

Svédország

Atlantisz képe

Kiadják a Pirate Bay alapítóját Dániának

A svéd bíróság úgy döntött, kiadja Dániának Gottfrid Svartholmot, aki a Pirate Bay torrentoldal egyik alapítójaként szerzett hírnevet. Dániában azzal vádolják, hogy betört egy, a kormánynak dolgozó informatikai cég szervereire, és onnan körözött személyekkel kapcsolatos érzékeny személyes adatokat töltött le. Hogy mire használta később ezeket az adatokat, és mi volt a motivációja a betörésre, egyelőre nem ismert.

Devil képe

Süllyed a The Pirate Bay

A svéd törvények miatt a legnagyobb torrentoldal Norvégiába és Spanyolországba költözik.

Atlantisz képe

Hackeléssel vádolják a The Pirate Bay társalapítóját

Kiadták Svédországnak Svartholmot a kambodzsai hatóságok.

Atlantisz képe

Svédországban vallási mozgalom a fájlmegosztás

A fájlmegosztás világszerte általános jelenség napjainkban: rengetegen töltenek le számítógépeikre zenéket, filmeket, könyveket és más érdekes anyagokat, mindeközben pedig gyakran figyelmen kívül hagyják a szerzői jogokra vonatkozó előírásokat. Svédországban viszont valóságos vallási mozgalommá érett a fájlmegosztás - és ez nem vicc.

Devil képe

A kalózvezér sem támad mindent a neten

Nagyon sok olyan adat és információ van, amely még az interneten sem foroghat közkézen, de a kulturális javak biztosan nem sorolandók ezek közé. Rick Falkvingével, a világ legsikeresebb netes kalózpártájának alapítója nem hiszi, hogy bárki is képes lesz lekapcsolni a Pirate Bay-t, és bár legális zeneszolgáltatásokat használ, kedvenc sorozatát szemrebbenés nélkül letölti torrentről.<

Atlantisz képe

Ötezer zenész áll sorban a Pirate Baynél

Több mint ötezer zenész és filmes jelentkezett pár hét alatt a világ legnagyobb oldala, a Pirate Bay felhívására. A The Promo Bay projekt lényege, hogy a sok milliós látogatottságú fájlcsereközpont a nyitóoldalán biztosít bemutatkozási lehetőséget a művészeknek, ha azok cserébe ingyen, szabadon letölthető formában teszik közzé műveiket a fájlcserélő hálózaton.

Atlantisz képe

Svédországban szűnhet meg először a készpénz

Svédország lehet az első európai ország, ahol elsőként megszűnhet a készpénz. Érdekes, hogy 1661-ben ők voltak az elsők, akik bevezették a bankjegyeket. Magyarországon egy ilyen lépés elképzelhetetlen lenne, de még a svédeknél is 10-20 év telhet el, mire teljes egészében száműzik a fizikai pénzt.

Atlantisz képe

Börtönbe mennek a Pirate Bay üzemeltetői

Az évtized leghíresebb szerzői jogi perének végén 2009-ben a svéd bíróság bűnösnek mondta ki a világ legnagyobb torrentoldalát, a The Pirate Bayt alapító és üzemeltető három svéd fiatalembert, Peter Sundet, Fredrik Neiket és Gottfrid Svartholmot.

Atlantisz képe

Razziától tart, de nem fél a Pirate Bay

A világ egyik legnépszerűbb illegális letöltőoldalának üzemeltetői kiszivárgott rendőrségi információk nyomán arra számítanak, hogy a svéd hatóságok amerikai nyomásra hamarosan megpróbálnak rajtuk ütni. A Pirate Bay nemrég a hagyományos torrentfájlokról új, nehezebben betiltható technológiára váltott át.

Atlantisz képe

Lekörözte egy tunéziai az öntudatos európai kalózokat

Folyamatosan alakulnak a magukat kalózoknak nevező, a szerzői jogok megváltoztatásáért és az internetes szabadságért kampányoló politikai pátok világszerte. A legnagyobb sikereket a svéd és a német kalózpártok érték el, a legmagasabb pozícióig mégis egy afrikai tüntető tudott eljutni eddig.