Kedves látogató! Regisztrált felhasználóként nálunk alanyi jogod a reklámmentesség. Hát csatlakozz hozzánk, hogy az oldal minden funkciója elérhető legyen számodra és hogy zavartalanul használhasd is azokat: Ingyenes fiók létrehozása

illegális letöltés

Atlantisz képe

Havi tízmilliárd gigabájt warez megy át a neten

A világ teljes nettforgalmának csaknem negyedét a torrentezők generálják.

Az amerikai NBC Universal médiacég megbízásából a NetNames nevű társaság készített globális szintű tanulmányt az internetes kalózkodásról. Ennek alapjául a hálózati berendezéseket gyártó Cisco cég internetforgalmi adatai szolgáltak.

Atlantisz képe

Táblagépek adójából kompenzálná a szerzői jogsértéseket Franciaország

Az okostelefonok és a táblagépek megadóztatását is javasolja egy szakértői jelentés, amely Francois Hollande francia elnök megbízásából készült az illegális internetes letöltések miatti film- és zeneipari veszteségek kompenzálásának és a digitális kultúra fejlesztésének lehetőségeiről.

Atlantisz képe

Pórul jártak a szerzői jogsértésre hivatkozó ügyvédek

Otis Wirght amerikai kerületi bírónak elege lett abból, hogy egyes jogászok kihasználják a jogrendszer kiskapuit és a szerzői jogsértésekre hivatkozva akarnak pénzt kicsikarni az emberektől.

Atlantisz képe

Weboldalakat cenzúrázna a McAfee

A cég már a böngészőben való megjelenésük előtt letiltaná a kalóz tartalmak mutatását.
A TorrentFreak pár napos beszámolója alapján valószínűleg sokak számára meglepő szabadalmat szerzett az Intel tulajdonában lévő McAfee, a dokumentum ugyanis egy olyan eljárást ír le, amely lehetővé tenné a víruskeresője számára a webböngészőben megjelenő illegális tartalmak megjelenítésének letiltását.

Atlantisz képe

A világ végére költözik a Pirate Bay

Svédországnál is északabbra költözik a Pirate Bay, a világ legnépszerűbb torrentoldala grönlandi domainre települ. Ennek oka állítólag az, hogy a svéd hatóságok el akarják venni az oldaltól svéd webcímüket.

Atlantisz képe

A MegaUpload bezárása növelte a kiadók bevételeit

A friss felmérés szerint mérhető a forgalomnövekedés, de azt minden érintett elismeri, hogy az ilyen lépések nem jelentenek megoldást.

A kalózvilág és a kiadók világának egyik „legszaftosabb” küzdelme az, ami a korábban igen népszerű MegaUpload kapcsán zajlik.

Atlantisz képe

Marad a The Pirate Bay elleni blokád Finnországban

A fellebbviteli bíróság döntése értelmében a TeliaSonera és a DNA internetszolgáltatók kötelesek a jövőben is blokkolni a The Pirate Bay (TPB) oldalaihoz való hozzáféréseket.

Az ítélet ellen lehetőség van fellebbezésre, ebben az esetben az ügyet a Finn Legfelsőbb Bíróság tárgyalná, azonban egy ilyen kereset benyújtása - különösen a korábbi határozatok tükrében - gyakorlatilag értelmetlennek tűnik. Amennyiben nem lesz fellebbezés, úgy a finn felhasználók 80 százaléka nem érheti el a TPB-t és az ott kínált tartalmakat.

Atlantisz képe

A Rapidshare köteles megakadályozni a szerzői jogsértéseket

A német Szövetségi Legfelsőbb Bíróság álláspontja szerint a tartalommegosztó platform a szerzői jogsértéseket már a feltöltés előtt is ki tudná szűrni.

A testület ítéletében kiemelte: az előzetes tartalomszűrés a különböző szavak felismerésére alkalmas rendszerekkel éppúgy megvalósítható, mint az ismert online linkgyűjtemények manuális átvizsgálásával. A bíróság már tavaly július közepén úgy döntött, hogy a fájlcserélő oldalaknak legalább részleges felelősségük van az oldalukon elkövetett jogsértéseket illetően. A fájlcserélő köteles proaktív módon fellépni, ha jogtulajdonosi panaszt kap. Ugyanakkor nem köteles a tartalmak általános monitorozására vagy szűrésére, ám részleges felelősség mégis terheli a szerzői jogi jogsértés megvalósulásáért, amennyiben a jogosult panasza alapján értesült az adott tartalommal kapcsolatos jogsértésről.

Atlantisz képe

Németországban nem lesz kifizetődő a fájlcserélők figyelmeztetése

Christian Solmecke szerzői és IT-jogi ügyekre szakosodott jogász szerint a nemrég ismertté vált törvénytervezet elfogadása után sokkal nehezebb dolguk lesz a fájlcserélőket üldöző ügyvédi irodáknak.

Mint ismeretes, elkészült az a törvénytervezet, amely megnehezítené a fájlcseréléssel gyanúsított személyek elleni fellépést. Meghatározták, hogy az első figyelmeztetés kiküldésekor a bírság mindennel együtt legfeljebb 155,30 euró lehet, és rögzítették azt is, hogy a felszólításban részletesen szerepelnie kell annak, hogy mi a konkrét jogsértés, valamint az adott ügyvéd honnan és hogyan jutott hozzá az IP-címhez és más internethozzáféréssel kapcsolatos adatokhoz. Így elkerülhetők az olyan esetek, amikor egy nyugdíjas nőt vádoltak meg szerzői jogsértéssel és utólag derült ki, hogy nincs is internetelérése. A tervezet várhatóan február 6-án kerülhet a német szövetségi kormány elé, így még a nyári szünet előtt elfogadhatja el a szövetségi parlament is.

Atlantisz képe

Németországban nehezebb lesz figyelmeztetni a fájlcserélőket

Hónapokig tartó egyeztetések után elkészült az az új törvénytervezet, amely erősítené a fogyasztók jogait, visszaszorítaná a telefonos reklámokat és a fájlcserélők üldözését.

Sabine Leutheusser-Schnarrenberger német igazságügyi miniszter egy évvel ezelőtt jelentette be, hogy fel akar lépni e jelenségekkel szemben. A jogszabály kidolgozása azonban folyamatosan csúszott, a pártok egyeztetései és vitái miatt, s csak mostanra készült el. Az új törvény célja, hogy a felhasználókat ne lehessen becsapni a telefonon keresztül és a világhálón. A készítők több területre összpontosítottak, ezek közül kettő érinti az internetezőket, illetve a távközlési előfizetőket.