Kedves látogató! Regisztrált felhasználóként nálunk alanyi jogod a reklámmentesség. Hát csatlakozz hozzánk, hogy az oldal minden funkciója elérhető legyen számodra és hogy zavartalanul használhasd is azokat: Ingyenes fiók létrehozása

fájlcsere

Atlantisz képe

Megszűnhet a fájlcserélők reklámbevétele

Internetes hirdetések nélkül a fájlcserélő portálok és hálózatok kevésbé lennének népszerűek, s nem lenne kifizetődő az üzemeltetésük. Ezt az álláspontot képviseli számos IT-konszern, amelyek megváltoztatnák a jelenlegi helyzetet.

Atlantisz képe

A BitTorrent nem egyenlő a kalózkodással

A BitTorrent-protokoll megalkotóinak elegük lett abból, hogy a fájlcserélést állandóan összefüggésbe hozzák az online kalózkodással. Egyikük ezeket a vádakat "mítosznak" nevezte.Matt Mason, a BitTorrent marketingügyekért felelős alelnöke azután fejtette ki a véleményét, hogy a fájlcserélő technológiát tették felelőssé azért, hogy a HBO nagy sikerű fantasy-sorozata, a Trónok harca megdöntött minden BitTorrent letöltési rekordot.

Atlantisz képe

Megleckéztetik a játékkalózokat

A Greenhartgames játékfejlesztő cég szokatlan lépésre szánta el magát, legújabb játékuk megjelenésével egy időben feltöltötték a legnépszerűbb torrentoldalakra a játék feltört változatát, egy apró változtatással.

Atlantisz képe

500 film feltöltésével vádolják a svéd „kalózt”

Soha nem indult még azelőtt olyan nagy mennyiségben jogsértő módon megosztott filmek ügyében eljárás egyéni felhasználó ellen Svédországban, mint most Svédországban. A Swebits torrent oldal moderátorát 500 film és tévéműsor jogsértő megosztásával vádolják a hatóságok.

Atlantisz képe

6,4 millió eurós büntetést kapott egy olasz P2P-portál vezetője

A Tex Willer online álnevet használó nápolyi férfi az Italianshare nevű fájlcserélő oldal vezetője volt. A tevékenységét a bíróság 6,4 millió eurós rekord mértékű pénzbüntetéssel "jutalmazta".

Az Italianshare 2007 és 2011 novembere között az egyik legnagyobb olasz fájlcserélő honlap volt. A Guardia di Finanza, vagyis az olasz pénzügyőrség ezután véget vetett a platform és további négy, vele kapcsolatban álló szolgáltatás, köztük a MusicShare, a FilmShare és az ItalianSexy működésének, és a kezdeményezésükre mind az öt Las Vegas-i szerverről üzemelő weboldalt zárolták a hatóságok.

Atlantisz képe

A fájlcserélés társadalmi megítélése

A végén még rendszer lesz belőle, s nagyon nem bánnám. Múlt heti vendégbloggerünk írása után íme egy újabb bejegyzés, amit egy külső szerző készített, s amelynek közlésére örömmel vállalkozunk. Annál is inkább, mert nem is oly rég e blog is részt vállalt az eredeti kérdőív népszerűsítésében. Íme Szabó András gondolatai a fájlcserélés társadalmi megítéléséről.

Atlantisz képe

Holland tanulmány a fájlcserélés állapotáról

A holland Információs Jogi Intézet (hagyományosan csak IViR) munkatársai, Joost Poort és Jorna Leenheer 2012 végén publikálta "File Sharing 2©12" című kutatási anyagot, melyben a legális tartalomfogyasztás és a fájlcserélés holland állapotait vizsgálták egy közvélemény-kutatásra adott több mint 2000 válasz alapján.

Atlantisz képe

Elkészült a Pirate Bay-film

A berlini filmfesztivál világpremierjével egy időben a YouTube-ra, és természetesen a Pirate Bayre is felkerült a TPB AFK című film, ami a világ leghíresebb kalózoldalának, a Pirate Baynek történetét meséli el. A cím egy rövidítés, azt jelenti, The Pirate Bay Away From Keyboard, ami egyrészt arra utal, hogy az oldal alkotóit eltávolították a billentyűzet közeléből, másrészt a tárgyalás egyik híres jelenetét idézi meg, amikor a vádlottak egyike azt mondta, ők az IRL (in real life) kifejezés helyett azt használják inkább a való életre, hogy AFK, vagyis a billentyűzettől távol töltött idő.

Atlantisz képe

A Rapidshare köteles megakadályozni a szerzői jogsértéseket

A német Szövetségi Legfelsőbb Bíróság álláspontja szerint a tartalommegosztó platform a szerzői jogsértéseket már a feltöltés előtt is ki tudná szűrni.

A testület ítéletében kiemelte: az előzetes tartalomszűrés a különböző szavak felismerésére alkalmas rendszerekkel éppúgy megvalósítható, mint az ismert online linkgyűjtemények manuális átvizsgálásával. A bíróság már tavaly július közepén úgy döntött, hogy a fájlcserélő oldalaknak legalább részleges felelősségük van az oldalukon elkövetett jogsértéseket illetően. A fájlcserélő köteles proaktív módon fellépni, ha jogtulajdonosi panaszt kap. Ugyanakkor nem köteles a tartalmak általános monitorozására vagy szűrésére, ám részleges felelősség mégis terheli a szerzői jogi jogsértés megvalósulásáért, amennyiben a jogosult panasza alapján értesült az adott tartalommal kapcsolatos jogsértésről.

Atlantisz képe

Németországban nem lesz kifizetődő a fájlcserélők figyelmeztetése

Christian Solmecke szerzői és IT-jogi ügyekre szakosodott jogász szerint a nemrég ismertté vált törvénytervezet elfogadása után sokkal nehezebb dolguk lesz a fájlcserélőket üldöző ügyvédi irodáknak.

Mint ismeretes, elkészült az a törvénytervezet, amely megnehezítené a fájlcseréléssel gyanúsított személyek elleni fellépést. Meghatározták, hogy az első figyelmeztetés kiküldésekor a bírság mindennel együtt legfeljebb 155,30 euró lehet, és rögzítették azt is, hogy a felszólításban részletesen szerepelnie kell annak, hogy mi a konkrét jogsértés, valamint az adott ügyvéd honnan és hogyan jutott hozzá az IP-címhez és más internethozzáféréssel kapcsolatos adatokhoz. Így elkerülhetők az olyan esetek, amikor egy nyugdíjas nőt vádoltak meg szerzői jogsértéssel és utólag derült ki, hogy nincs is internetelérése. A tervezet várhatóan február 6-án kerülhet a német szövetségi kormány elé, így még a nyári szünet előtt elfogadhatja el a szövetségi parlament is.