Megszűnt az egyik legnagyobb torrentoldal, 12 év után zárták be

Ani0804 képe

A Leechers Paradise üzemeltetője a napokban jelentette be, lehúzza a rolót, és többé nem segíti a torrentezők összekapcsolását. Mindezt a készülőben lévő új uniós szerzői jogi törvény miatt.

Miközben a YouTube nagy erőkkel igyekszik kieszközölni azt az Európai Unió döntéshozóitól, hogy finomítsanak az internet teljes cenzúrázásával járó új szerzői jogi törvénytervezeten, más oldalak inkább elébe mennek az egésznek, és bedobják a törölközőt, mielőtt még illegálissá nyilvánítanák őket. Ez történt a napokban a Leechers Paradise nevű oldallal is, ami több mint 130 millió felhasználónak segített a torrentezésben.

A TorrentFreak beszámolója szerint a Leechers Paradise 12 éven át szolgálta a torrentezőket, a maga kategóriájában az egyik legrégebben üzemelő volt. Egyetlen torrentfájlt sem tartalmazott, vagyis a felhasználók nem innen töltötték le a tartalmakat, hanem egy olyan szervert jelentett, ami összekötötte a különböző klienseket egymással, hogy a tartalmat meg tudják osztani egymás között.

Azokat, akik a tartalmat le akarják tölteni, leechereknek nevezzük, míg azok, akik megosztják, a seederek. Az oldal a közöttük lévő kapocs volt.

Az oldal bezárásának oka az Európai Unió szerzői jogi tervezete, annak is a 13. cikkelye. Ennek lényege, hogy a tartalomszolgáltatóknak egy feltöltött tartalomról még a nyilvánossá tétel előtt meg kell győződniük, hogy nem tartalmaz olyan részletet, ami a szerzői jogi törvénybe ütközne. A Leechers Paradise értelemszerűen nem tudta azt vállalni, hogy a mások által megosztani kívánt tartalomba belenézzen, így a működetetője még azelőtt a bezárás mellett döntött, hogy illegálissá vált volna a tevékenységük.

Az oldalra kitett búcsúüzenet szerint a napi rekord adatmennyiség 4,2 TB volt, a havi 120 TB, a legtöbb felhasználó pedig 2018. július 31-én örülhetett az oldal létezésének, egész pontosan 132 356 534-en.

© Leechers Paradise

Az oldal bezárása persze nem jelenti azt, hogy mostantól nem lehet majd torrentezni, azt viszont igen, hogy egy igen fájdalmas veszteség ez a torrentvilág számára.

 

Forrás: https://hvg.hu/tudomany/20181211_torrent_leechers_paradise_europai_unio_szerzoi_jogi_iranyelv