Kedves látogató! Regisztrált felhasználóként nálunk alanyi jogod a reklámmentesség. Hát csatlakozz hozzánk, hogy az oldal minden funkciója elérhető legyen számodra és hogy zavartalanul használhasd is azokat: Ingyenes fiók létrehozása

BitTorrent Live: szabad streaming

Devil képe

Minden eddiginél kényelmesebb lehet a warezolás és minél többen néznek valamit, annál gyorsabban és jobb minőségben jöhet a multimédia, amennyiben sikeressé válik a BitTorrent Live.

A világ legnépszerűbb fájlcserélője újabb furfangos megoldással állt elő, amivel segítheti a videós tartalmak gyors terjesztését. A korábbi fejlesztéseknek köszönhetően ma már valójában tracker szerverekre sincs szükség, illetve egy ideje már a nem becsomagolt és darabolt fájlok esetében lehetett választani a streamelést is. Bár ez utóbbi eddig csak azt jelentette, hogy a fájlnak az elejét kezdte a torrentkliens tölteni és menet közben sebesen pakolta hozzá a további szeleteket a háttérben, miközben a felhasználó nézte a műsort.

A jövőben ez a lehetőség sokkal fejlettebb módon, rendszerszinten lesz támogatva. A zárt bétatesztelés be is fejeződött, így mostantól bárki kipróbálhatja, nem kell hozzá semmi más, mint kellően gyors internetkapcsolat.

Peer-to-peer streaming

A BitTorrent Live fejlesztése nem egy újkeletű dolog, már több mint három éve zajlik, s mostanra teljes egészében elkészült a peer-to-peer videostreaming szolgáltatás. Az elmúlt években világszerte jelentősen növekedett az otthonokban elérhető sávszélesség, ami már szinte feleslegessé teszi, hogy a tartalmakat előre letöltsék a felhasználók. A VoD szolgáltatások is éppen így működnek, érdekes módon itt a piac megelőzte a warezt. Voltak kísérletek streaming warez szolgáltatásra, mint a napok alatt megbukó Seriez.me, de olyan megoldás, ami p2p megoldásra épült, még nem volt.

A BitTorrent Live koncepciója az, hogy egy PC-ről egy átlagos internetkapcsolattal rendelkezve, mindenféle központi szerver nélkül tudunk akár egy webkameráról felvett képet közvetíteni végtelen számú nézőnek. Mivel a nézők számának növekedésével nő a terjesztési hálózatban résztvevők száma, ezért a szokásos szerverközpontú közvetítéssel ellentétben itt minél több a néző, annál stabilabb a közvetítés mindenki számára.

A fájlcserélés alapvető kultúrájában évtizedek óta fennmaradt szokás, hogy a tartalmak tömörített és feldarabolt formában kerülnek a terjesztőrendszerbe. Ez még jóval a BitTorrent előtt alakult így, főként az analóg modemek korszakában gyakran előfordult, hogy egy-egy fájl “CRC hibásan" töltődött le. Ekkor a darabolás miatt nem kellett az egészet újratölteni, hanem csak egy kisebb szeletet, ami a lassú internet korában sokat számított.

A BitTorrent esetében ez eleve felesleges, hiszen minden apró néhány kilobájtos szeletekben töltődik le és a tracker, illetve újabban az azt helyettesítő technológia vissza is ellenőrzi, hogy a darabok megfelelő formában érkeztek-e meg. Ráadásul a letöltési sebességek annyira felgyorsultak, hogy egy film letöltése még 1080p HD minőségben is kevesebb időbe kerül mint amennyi ideig a film tart. Ez azt jelenti, hogy a szeletek letöltésének megfelelő sorrendezésével és a formátum pontos ismeretével azonnal indíthatóvá, streamelhetővé válik a film.

Műsorszórás

A warez mellett a BitTorrent komoly fejtörést okozhat az olyan élő webes videóközvetítő platformoknak mint a Ustream, ahol még nincs peer-to-peer közvetítési lehetőség. Ennek megfelelően a stabilitást könnyen meg tudja borítani, ha fókuszált forgalom esik egy régióra, ami előfordul, ha valahol például forradalom tör ki, természeti katasztrófa pusztít, esetleg űrhajót lőnek ki, vagyis sok érdeklődőt vonzó eseményt közvetítenek.

A technológia ugyanakkor érdekes lehet az ilyen szereplőknek, előfordulhat, hogy a videostreaming-szolgáltatók, legyenek azok webkamera-fókuszúak (mint a Ustream) vagy professzionális tartalomra specializáltak (pl. Netflix), motiváltak lehetnek abban, hogy p2p megoldásokat vessenek be. Egy kanadai elemzőcég, a Sandvine szerint az USA-ban az internetes forgalom 10-15 százalékát adja a torrent, viszont további 28,8 százalékát a Netflix. Ez utóbbi jelentősen csökkenthető lenne, ha nem központi szerverek szolgálnák ki a fogyasztást, hanem hálózatosan haladna a forgalom.

Ahogyan a warez, úgy a legális tartalomdisztribúció esetében is a hatékonyság az, ami könnyedén növelhető a decentralizált adatforgalmazással. A rendszer hibája lehet viszont, hogy a kevésbé keresett videók, amikhez nincs kellő számú partner, lassúak lehetnek, szakadozhatnak. Ezért a terjesztési rendszerek valószínűleg hibrid formában működnek a legjobban, ahogy a Blizzard is kezeli a játékainak frissítéseit. A peer-to-peer teljesen ki is kapcsolható, nem mindenkinek engedi ezt a szolgáltatója, de amikor egyszerre több millió World of Warcraft játékos kap meg egy patchet, akkor sincs probléma. A BitTorrent Live-ot hamarosan alaposabb tesztnek vetjük alá és a tapasztalatokat megosztjuk természetesen.

A nyitott béta teszteléshez a hivatalos BitTorrent Live oldalon lehet csatlakozni, igaz egyelőre csak tesztvideókat lehet nézegetni, mint például San Francisco hídjainak forgalma vagy régi sportközvetítések. Az élmény még messze nem tökéletes. Nincsenek HD streamek, nehéz csatlakozni és gyakran akad az adás.

Dojcsák Dániel, 2013. március 14. 15:32
http://www.hwsw.hu/hirek/49966/bittorrent-live-streaming-p2p.html?utm_so...

zoom10 képe
zoom10
Offline
Kezdet: 2013-02-19
Bittorent live

... és miközben nézed a filmet, a géped automatikusan visszaosztja.

Devil képe
Devil
Offline
Kezdet: 2011-07-02
bittorrent live

Érdekes, igaz nem olvastam végig a cikket, csak úgy nagyjából át futottam rajta, de ha jól értelmeztem, akkor nem kell visszaosztani a dolgot amit megnéztél, hanem csak letölteni, vagyis amit a másik elindít egy gépről Te azt tudod otthon a saját gépeden nézni? Mondhatjuk, hogy online "tv-zel"?